Публикация

Витамин С, D и цинк за профилактика и подкрепа на имунитета при остри вирусни инфекции – научни данни

Витамин С, D и цинк за профилактика и подкрепа на имунитета при остри вирусни инфекции – научни данни

Витамини и остри вирусни инфекции – научни данни

Вълната от вирусни инфекции през есента очаквано поставя отново въпроса, с какви допълнителни неспецифични средства може да се облекчат симптомите и да се подпомогне оздравителния процес. Витамин С, витамин D и цинк са сред най-проучваните вещества в тази връзка. Включени са в състава на различни продукти за подпомагане на имунната система. Нови проучвания подкрепят предишни данни за ролята на трите съставки при остри вирусни и други инфекции. 

Витамин С и имунната функция

Витамин С (аскорбинова киселина) играе жизненоважна роля в поддържането на здрава имунна система. Той е мощен антиоксидант, предпазва клетките от увреждане, причинено от свободни радикали. Особено важен е за имунните клетки, тъй като те са изложени на по-интензивен оксидативен стрес по време на имунен отговор. Може да модулира различни имунни функции, като помага на имунната система да реагира по-ефективно на предизвикателства. Може също така да подпомогне пролиферацията и диференциацията на имунните клетки.

 

Белите кръвни клетки, включително неутрофилите и лимфоцитите, са основни компоненти на имунната система. Известно е, че витамин С подобрява производството и функцията на тези бели кръвни клетки, подпомагайки защитата на организма срещу инфекции.

 

От друга страна витамин С участва в синтеза на колаген - протеин, който играе основна роля в поддържането на целостта на кожата и лигавиците. Тези бариери са първата линия на защита на тялото срещу патогени.

 

Проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на продължителността и тежестта на обикновените настинки и инфекциите на горните дихателни пътища, въпреки че доказателствата са смесени. В допълнение, витамин С подобрява усвояването на желязото от храните на растителна основа и по този начин също подкрепя имунната система.

 

В периоди на остри вирусни инфекции често се препоръчват ударни дози от витамин С. Затова в състава на добавки, чиято формула е предназначена за подкрепа на имунната система, често се включват 1000 mg от витамина. 

 

Това позволява да се осигури мощен имуностимулиращ ефект. Такива добавки са подходящи за краткосрочна употреба, например в острата фаза на заболяването. Рискът от предозиране е минимален, ако се спазват препоръчаните от производителя дозировки. Витамин С е водоразтворим, което означава, че излишните количества обикновено се отделят чрез урината.

Цинкът – градивен елемент за жизнеспособна имунна система

 

Цинкът е микроелемент, който играе ключова роля в поддържането на здрава имунна система. Нека очертаем неговите основни функции в организма:

  • Участва в развитието и функционирането на различни имунни клетки, включително бели кръвни клетки (неутрофили, лимфоцити и макрофаги). Те защитават тялото срещу патогени като бактерии и вируси.
  • Служи като кофактор за множество ензими, участващи в критичните имунни функции. Подпомага синтеза на ДНК, клетъчното делене и протеиновия синтез, които са основни процеси за пролиферацията и активността на имунните клетки.
  •  Подобно на витамин С, цинкът също притежава антиоксидантни свойства. Помага за защита на имунните клетки от оксидативен стрес.
  • Цинкът влияе върху производството на цитокини, сигнални молекули, които регулират имунния отговор. Помага за поддържане на балансиран възпалителен отговор, който е от решаващо значение за ефективната защита срещу инфекции.
  • Подпомага развитието на имунологичната памет, която позволява на имунната система да разпознава и да реагира по-ефективно на срещани преди това патогени. Тази функция е решаващ аспект на дългосрочния имунитет.
  • Цинкът играе роля във възстановяването на тъканите и заздравяването на рани, което е косвено свързано с имунната система. Правилното зарастване на рани помага за предотвратяване на инфекции и поддържа цялостното здраве.
  • Тежкият дефицит на цинк може да наруши имунната функция, което прави хората по-податливи на инфекции. Важно е да се поддържат адекватни нива на цинк чрез диета или добавки, особено при уязвими групи от населението.

Каква е препоръчителната дневна доза цинк при активна вирусна инфекция

Препоръчителната дневна доза цинк във фазата на остра вирусна инфекция може да варира в зависимост от фактори като възраст, пол и индивидуално здравословно състояние. Има обаче някои общи насоки.

 

Ако добавките с цинк са под формата на таблетки или капсули, типичната доза при простуда или грип може да варира от 10 до 30 mg дневно. Важно е да не се надвишава препоръчителния дневен лимит, който често е около 40 mg цинк за възрастни.

Витамин D активира генна експресия, важна за съпротивителните сили

За имуномодулиращата роля на витамин D са правени много проучвания. Отдавна е известно, че неговото значение за организма далеч не се изчерпва само с ефекта върху костното здраве. В контекста на пандемията бяха направени и много проучвания за възможността за профилактика и преодоляване на инфекцията с SARS-CoV-2.

 

Витамин D играе съществена роля в имунната система, като пречи на повечето клетки на имунната система като макрофаги, В и Т лимфоцити, неутрофили и дендритни клетки, да експресират VDR, който в големи количества може да навреди на клетките на имунната система. Кателицидин, пептид, образуван от експресия, стимулирана от витамин D, е показал антимикробна активност срещу бактерии, гъбички и вируси с обвивка, като корона вируси. Освен това витамин D инхибира производството на провъзпалителни цитокини и увеличава производството на противовъзпалителни цитокини.

 

Поддържането на висока серумна концентрация на витамин D гарантира стабилна имунна система, минимизиране на симптоматичните заболявания и намаляване на инфекциите и разпространението на хронични заболявания. Витамин D улеснява физиологичните функции, преодоляване на патологии като хронично възпаление и оксидативен стрес, и поддържане на по-широки имунни функции. Те са жизненоважни за преодоляване на хронични заболявания и инфекции. Витамините A и D също са от особено значение за бариерната функция на лигавиците в дихателните пътища.

 

Поддържане на оптимални нива на витамин D подобрява както вродения, така и придобития имунитет. Той контролира прекомерното възпаление и оксидативния стрес, генерира антимикробни пептиди и неутрализира антителата чрез имунните клетки. Следователно, достатъчността на витамин D намалява инфекциите и свързаните с тях усложнения и смъртни случаи. Поддържането на достатъчно витамин D в кръвната плазма намалява тежестта на хроничните заболявания, заболяванията, хоспитализациите и смъртността от всякакви причини. 

Супрадин® Имуно – оптимална формула за подкрепа на имунната система

 

Супрадин® Имуно е добавка за тройна подкрепа за имунната система на цялото семейство. Съдържа клинично тествана висока доза витамин C, витамин D и цинк, подходяща за бързо възстановяване след настинка и грип, както и за подпомагане на естествените съпротивителни сили. Предлага се под формата на ефервесцентна таблетка с вкус на портокал. Достатъчна е една таблетка дневно, препоръчва се за възрастни и деца над 12 години.  

 

Supradyn® е марка, известна с високите си стандарти на качество, която присъства на пазара от 60 години. Производителят – компанията Байер, се фокусира върху предоставянето на научно обосновани решения на потребителите по целия свят. Целта е да помогне в различни житейски ситуации. Затова и разработва Supradyn® Imunne с фокус върху ползата от продукта като профилактика и помощ при остри вирусни инфекции.

 

Супрадин® Имуно ефервесцентни таблетки. Хранителна добавка с подсладители.

За повече информация: Байер България ЕООД, ул. Резбарска 5, 1510 София, България, тел: +359 2 4247 280; CH-20230925-57

 


Референции:

1.   Vitamin C and Immune Functio, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/

2.   Vitamin C for Preventing and Treating the Common Cold, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/

3.   Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/  

4.   Vitamin D deficiency and co-morbidities in COVID-19 patients – A fatal relationship?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7276229/

Vitamin D and the Immune System, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

Коментари