Публикация

Оглупява ли съвременният човек?

Американски учени са решили да открият отговора на въпроса „Защо мозъкът на човека се свива постепенно през хилядолетията?”


Те установили, че мозъчният обем при мъжете е намалял средно от 1500 кубични сантиметра на 1350 кубични сантиметра. Жените са изгубили приблизително същото количество мозък – колкото топка за тенис.

Свиването на мозъка обаче не означава оглупяване, обясняват учените. Смаляването на мозъка не вреди на ефективността му. Той използва 20% от енергията на организма. Ако е по-голям, за него са необходими повече ресурси и води до по-бавно развитие.

Някои експерти обаче смятат, че човечеството става все по-глупаво.

Има различни теории за причината, която е довела до смаляването на мисловния орган. Според една – ранният човек се е нуждаел от по-голяма глава, за да оцелява в суровите условия.  

Според друга - черепите са били по-солидни, защото храната е била трудна за дъвчене. Когато тя е станала по-лесна за ядене, главите са спрели да растат.

Някои учени пък обвиняват детската смъртност за големината на мозъка – намаляването й е довело до пропорционално свиване на мозъка.

Скорошно проучване е установило, при ниска плътност на населението, както е било през по-голямата част от еволюцията допреди 10 000 години, размерът на черепа се е увеличавал.

При сгъстяването на общностите в някои райони, черепната кутия се смалявала. По-сложното общество не изисква хората да са много умни, за да оцелеят, допълват учените.

Коментари