Публикация

Министър Хинков: Реагирахме на 65 сигнала за недостиг на лекарства

Министър Хинков: Реагирахме на 65 сигнала за недостиг на лекарства

Само за последните три месеца над 65 сигнала за недостиг на лекарствени продукти са постъпили в МЗ, като за всеки един от тях ръководството на ведомството е предложило и реализирало различни решения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на дискусия „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“. Във форума участие взеха също заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

„Екипът ми предложи различни решения към всеки отделен казус, като ускорена доставка след проведени разговори между МЗ, ИАЛ и ПРУ; пренасочване на количества от други държави в ЕС, улеснена замяна на аналогови инсулини. Своевременно беше решен и проблемът с достъпа до хормонална терапия при рак на млечната жлеза при мъже с промени в Наредба №11“, посочи министърът.

Той изтъкна и геополитическия аспект на проблема, отчитайки зависимостта на страните от ЕС от доставките на суровини от основните износителки – Индия и Китай.

 

На свой ред зам.-министър Илко Гетов посочи, че на 10 септември е завършило общественото обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предстои промените да бъдат внесени в Министерския съвет, след като се обобщят постъпилите становища.

 

Предвижда се износът на лекарства да бъде разрешаван само когато

наличните количества задоволяват 100% от вътрешното потребление

а не както е сега под 65%. Освен това с промените се осигурява бърза писта за лекарствата от паралелен внос и се предвижда медикаменти, за които се знае, че ще имат смущения в доставките по производствени причини, автоматично да влизат в забранителния за износ списък.

 

Проф. Гетов посочи, че предстои и

втора вълна промени в Закона за лекарствата

с които се цели подобряване на достъпа. Предложения по тях могат да бъдат изпращани до 10 октомври.

„За година извършихме около 400 проверки от търговци на едро и търговци на дребно. Около 20% има установени нарушения. При търговците на дребно се наблюдава отпускане на лекарства по лекарско предписание, без да е изискана рецепта. При търговците на едро нарушенията са свързани с неправилното изпълнение на задълженията, свързани със системата СЕСПА“, посочи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

Коментари