Публикация

Д-р Емил Атанасов с номинация за наградите на БЛС

Д-р Емил Атанасов с номинация за наградите на БЛС

Номинацията на Болница ВИТА за Годишните награди на Българския лекарски съюз, в категория „Лекар на годината“, е за д-р Емил Атанасов, специалист уролог и детски уролог с 20-годишен опит.

 

Д-р Атанасов започва своята кариера като лекар-ординатор в Урологичното отделение на IV МБАЛ София (2003-2006 г.). След това работи една година в  Урологичното отделение на V МБАЛ София, а от 2007 г. до 2021 г. - в Отделението  по Детска урология на МБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

 

През месец юли 2021 г. в МБАЛ ВИТА създава вторият в страната сектор по Детска урология.

 

Една от последните специализации на д-р Емил Атанасов е по лапароскопско и робот-асистирано лечение на вродена хидронефроза и абдоминален крипторхизъм при проф. Гобе и проф. Хорст в Университетската детска клиника в Цюрих, Швейцария.

 

Непосредствено след тази специализация д-р Атанасов започва да прилага за първи път в България европейски алгоритми и стандарти на работа при диагностика и лечение на децата с вродени урологични заболявания като вродена хидронефроза и непалпируем тестис. Негова заслуга е налагането на лапароскопския метод на лечение при тези заболявания като рутинен, което има редица предимства: бързо възстановяване и намалена болка за детето, липса на белег. Лапароскопските операции в Болница ВИТА изместиха отворените техники, които дотогава се прилагаха в детската урология изобщо.

 

Д-р Атанасов и екипът му, съвместно с лекари от Цюрих, извършиха и първите в България робот-асистирани пиелопластики при малки деца.

 

Под негово ръководство в отделението по Урология и Детска урология в Болница ВИТА  са въведени  алгоритми и стандарти при оперативните техники на лечение на хипоспадия, които доведоха до значително подобряване на крайните резултати и намаляване на усложненията. Те са подробно представени в неговата дисертация по темата.

 

Първият в България Уродинамичен център за лечение и диагностика на деца със спина бифида и инконтиненция на урината е открит в Болница ВИТА и също е заслуга на д-р Емил Атанасов. Центърът позволява диагностично уточняване в амбулаторна и комфортна за детето среда, без да е необходимо хоспитализиране.

 

Уродинамичният център е създаден и функционира с know-how на Университетската детска клиника в Цюрих. Лекарите от Швейцария, при които д-р Атанасов е специализирал, взеха участие и в първия в България Мастер клас по уродинамика при деца, а в обучението взеха участие уролози от цялата страна.

 

Всички тези успехи са резултат и на доброто партньорство на д-р Емил Атанасов с ръководството на Болница ВИТА, както и на направените инвестиции за развитие на отделението по урология и детска урология.

 

Д-р Емил Атанасов е член на Научната фондация „Андрология”, както и на Европейската асоциация по урология и Европейската асоциация по детска урология. Има редици научни публикации и участия в конгреси по урология.

 

Признание за заслугите и приноса на д-р Атанасов към специалността е фактът, че за първи път тази есен България ще бъде домакин на форум на ESPU (European Society for Paediatric Urology) – Европейско общество за педиатрична урология, а именно  XIX Европейски образователен форум по детска урология.  Най-добрите европейски детски уролози ще пристигнат в София, за да участват във форума заедно с българските си колеги.

 

Наскоро д-р Атанасов инициира създаването на Българска асоциация по детска урология и нефрология. Нейната цел е детските уролози и нефролози да приемат и утвърдят прилагането в България на европейски стандарти за детска урология, като така гарантират лечението на децата да се провежда на европейско ниво.

 

Смятаме, че д-р Емил Атанасов има сериозни заслуги за развитие на детската урология и на урологията в България изобщо. Той е достоен за голямото признание на Български лекарски съюз – Лекар на годината 2023.

Коментари