Публикация

4 вида приятелски бактерии за нашия организъм

4 вида приятелски бактерии за нашия организъм

Пробиотиците набират все по-голяма популярност, като проучванията за въздействието им по отношение на здравето не спират. В дълбочина се анализират различни приложения – за ефекта им върху сърцето, имунитета, при стрес, депресия, хранителни смущения, дори алергии.


Пробиотиците представляват комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които населяват различни части на тялото ни, предимно червата.

 

Червата на човек са „дом“ за трилиони микроорганизми – и „добри“, и „лоши“, и условно патогенни. От техния баланс зависи нашето здраве. А той лесно може да се наруши при прием на лекарства, след боледуване, стрес, неправилно хранене, застоял начин на живот. Това може да доведе до проблеми не само в храносмилателната система, но и в респираторната, имунната, половата и др., да предизвика болестни процеси.

 

 

И тук е мястото на различните видове пробиотици. Техният допълнителен прием е от ключово значение, защото така се подпомага увеличаването на полезните обитатели на стомашно-чревния тракт, овладява се размножаването на „лошите“ и те се елиминират от организма.

В тази статия ще разгледаме няколко от най-полезните бактерии:

  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus bulgaricus;
  • Streptococcus thermophilus.

Ето какво казва науката за тях.


Lactobacillus acidophilus е сред най-добре проучените пробиотични бактерии. Доказано действа като бариера срещу патогени, подпомага храносмилането на лактозата, повишава имунния отговор, може да помогне и за редуцирането на теглото.

 

При контролирано проучване, обхванало пациенти с хиперхолестеролемия, се наблюдавало значително понижение на общия и LDL холестерол (т.нар. „лош“ холестерол) при тези, които приемали L. acidophilus и друг пробиотик ( Bifidobacterium bifidum) спрямо плацебо група. Наблюдението продължило 6 седмици.

 


В друго проучване американски учени стигнали до извода, че L. acidophilus самостоятелно, както и в комбинация с други пробиотици, може да намали симптомите на настинка и грип, особено при деца.


В изследването, обхванало 326 деца на възраст 3 - 5 години, било установено, че ежедневният прием на пробиотици, сред които и L. аcidophilus, в продължение на 6 месеца, намалява случаите на температура с 53%, на кашлица с 41%, употребата на антибиотици с 68% и дните на отсъствие от училище с 32%, в сравнение с плацебо.

 

Lactobacillus rhamnosus е друга добре изследвана „добра“ бактерия. Смята се, че тя може да подобри здравето на червата и да защити зъбите от кариес.


Уникалното за нея е, че тя може да оцелява в киселата среда на стомаха, също така да се прикрепя към чревните стени и да ги колонизира. Има много различни щамове Lactobacillus rhamnosus, над 100, всеки с различни характеристики, разбира се.

 

Научни изследвания показват, че L. rhamnosus може да помогне за предотвратяване или лечение на различни видове диария.

 

 


Преглед на 12 проучвания при 1499 души констатирало, че добавките със специфичен щам, наречен L. rhamnosus GG, намаляват риска от антибиотик свързана диария от 22,4% на 12,3% (Department of Paediatrics, The Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland).


L. rhamnosus може да предпазва от други видове диария, като диария на пътешественика, остра водниста диария и свързана с остър гастроентерит диария (по данни от проучвания на учени от Department of Pediatrics, North Bengal Medical College and Hospital, Sushrutnagar, Darjeeling, India; Department of Preventive Medicine, Jeju National University School of Medicine, Jeju, Korea; Department of Translational Medical Science, Section of Pediatrics, University of Naples Federico II, Naples, Italy).


Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ) е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита. Среща се свободно в нашата природа, като при попадане в мляко и при определени условия тя причинява естествена млечно-кисела ферментация. Бактерията е описана за първи път през 1905 г. от българина Стамен Григоров, в доклад, изнесен в института „Пастьор“ в Париж. По онова време той е студент по медицина в Женевския университет. Стамен Григоров изследва микрофлората на традиционното българско кисело мляко и открива, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерия.

Впоследствие те са наречени Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

 

 

 

Интересен факт е, че известният учен и нобелист Иля Мечников, един от основателите на съвременната имунология, свързва дълголетието на българския народ с консумацията на кисело мляко и съдържащите се в него млечнокисели бактерии.


Националните институти по здравеопазване на САЩ (NIH) отбелязва някои потенциални ползи за здравето от Lactobacillus bulgaricus. Изследванията на ранен етап предполагат, че тя може да играе роля в управлението на следните здравословни състояния:

  • чернодробно заболяване;
  • настинка;
  • диария, причинена от антибиотици;
  • възпалително заболяване на червата;
  • атопичен дерматит (екзема);
  • алергичен ринит (сенна хрема);
  • колики;
  • кариес;
  • пародонтоза и други орални проблеми;
  • некротизиращ ентероколит.

Streptococcus thermophilus (за него вече стана дума по-горе) може да е един от по-малко известните пробиотици, но си струва да знаете какви са неговите ползи за здравето.


Като неподвижен факултативен анаеробен пробиотик, S. thermophilus не „пътува“ из тялото. Вместо това той дава тласък на ферментационните процеси в тънките черва и може да оцелее в деоксигенирана среда (включително при по-високи температури – оттам идва името му), без да претърпи каквото и да е увреждане на биологичната си структура.


Streptococcus thermophilus е една от най-разпространените бактерии, използвани в производството както на млечни продукти, така и на добавки.

 

 


Ползи:

  • подобрява функцията на стомашно-чревния тракт. Тъй като може да оцелее в суровите условия на червата, без да бъде унищожен от жлъчката и стомашната киселина, S. thermophilus е отличен пробиотик за насърчаване на растежа на здрави бактерии в червата;
  • подобрява симптомите при непоносимост към лактоза;
  • подобрява и имунитета

Доказано е, че Streptococcus thermophilus се бори с вируси, гъбички и паразити, които нахлуват в стомашно-чревния тракт и урогениталната система. Също помага за намаляване на възпалението на червата, намалява активността на патогените и подобрява цялостното здраве. Установено е, че при кърмачетата, лекувани с комбинация от B. bifidum и Streptococcus thermophilus, случаите на ротавирусна диария са по-малко.

 

 

 

Коментари