Публикация

100% увеличение за помощни средства на хората с увреждания предвиждат нормативни промени

100% увеличение за помощни средства на хората с увреждания предвиждат нормативни промени

Най-малко със 100 на сто да се увеличат парите за помощни средства за хората с увреждания и редки болести, бе решено на съвместно заседание на Комисия по здравеопазването и Комисията по труда, социалната и демографската политика, проведено на 29.09.2023 г . На заседанието беше утвърдена и процедура за сформиране на подкомисия към Комисията по здравеопазването за недостига на лекарствени продукти.

 

По време на дискусията беше обсъден и приет проект във връзка с

„Осигуряване на комплексна грижа за хората с увреждания и с редки заболявания – предизвикателства и възможни решения“

 

По предложение на проф. Д-р Костадин Ангелов бе прието  в срок до 14 дни министърът на здравеопазването, съвместно с министъра на труда и социалната политика да създадат междуведомствена работна група, в която да участват представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана на Република България, медицински специалисти и на пациентски и неправителствени организации. До три месеца междуведомствената работна група трябва да изготви всички необходими подзаконови нормативни промени,

в които да са отразени предложенията на медицинските специалисти, пациентските и неправителствените организации, с цел осигуряване на навременна и комплексна грижа за хората с увреждания и с редки заболявания.

 

Преди внасянето в Народното събрание на Националната здравна стратегия 2030, в съдържанието й да бъдатда бъдат включени политики, свързани с редките заболявания, със съответния план за действие, съдържащ конкретни мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение, както и да бъде предвидено необходимото финансиране.

 

Министърът на здравеопазването, в срок от шест месеца, трябва да изготви и приеме

Национална стратегия за редките болести, с план за действие,

съдържащ конкретни мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение, както и осигуряване на съответното финансиране. При изготвянето на стратегията трябва да се вземат предвид становищата и предложенията на медицински специалисти и на пациентски и неправителствени организации. Министерският съвет да внесе в Народното събрание законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г., съдържащ необходимите средства за утвърждаване на нов списък с помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, от Националната здравноосигурителна каса, който да влезе в сила от 01.01.2024 г., като увеличението на средствата спрямо тези в Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. да бъде не по-малко от 100%.

 

На всеки 6 месеца Националната здравноосигурителна каса трябва да предоставя на Комисията по здравеопазването подробна справка за извършените проверки на разходваните средства за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, резултатите от тези проверки, както и за констатирани нарушения и предприетите от страна на Националната здравноосигурителна каса действия.

 

Комисията по здравеопазването реши да бъде образувана

подкомисия към Комисията по здравеопазването за недостига на лекарствени продукти на територията на Република България

Подкомисията да се образува за срок от 6 месеца като ръководството и членовете й да се избират с явно гласуване, с мнозинство от присъстващите, но само ако за решението са гласували не по-малко от една трета от членовете на Комисията. Гласуването е лично. Подкомисията да се състои от по 1 народен представител от всяка парламентарна група, а ръководството да се състои от председател и двама заместник-председатели.

 

В ръководството на Подкомисията за недостига на лекарствени продукти на територията на Република България влизат Валери Пламенов Лачовски – председател;Васил Христов Пандов – заместник-председател;Маргарита Атанасова Генчева – заместник-председател; Адлен Шукри Шевкед – заместник-председател.

Членове на подкомисията са: Валери Пламенов Лачовски; Васил Христов Пандов; Маргарита Атанасова Генчева; Адлен Шукри Шевкед; Георги Янчев Гьоков; Андрей Иванов Чорбанов.

 

Имейл на Подкомисия лекарства : <49ns_lekarstva@parliament.bg>

 

 

 

 

Коментари