Публикация

Лаборатория „ЛИНА” предлага тест за 22 респираторни инфекции

Лаборатория „ЛИНА” предлага тест за 22 респираторни инфекции

Епидемиолози вече предупредиха, че тази есен едновременно ще циркулират грип, COVID-19 и респираторни вируси. А първата вълна на по-висока заболеваемост се очаква още с по-сериозното застудяване. Затова с грижа за пациентите „ЛИНА” въведе респираторен панел –  нов тест по метода Real time PCR. Той позволява едновременното откриване на 22 различни патогена, причиняващи остри респираторни заболявания, преодолявайки всички предизвикателства, свързани с диференциалната диагностика на тези инфекции.

 

Тестът не просто разкрива наличието на респираторни вируси и бактерии, но и ги идентифицира с точност. Той включва изследване за: грип тип A и грип тип В, парагрип, респираторен синцитиален вирус, аденовирус, метапневмовирус, бокавирус, риновирус, ентеровирус, хламидия пневмоние, микоплазма пневмоние, легионела пневмоние (причинителя на легионерска болест), четири типа човешки коронавирус, хемофилус инфлуенце, пневмококи и мораксела катаралис.  

 

Какво е общото между тях?

 

  • Пътят на предаване на инфекцията: респираторен (при кихане, кашляне, носни секрети) и близък контактно-битов (замърсени със секрети предмети и повърхности). Това важи особено за затворени пространства и продължителен престой в тях (колективи);
     
  • Засягането на горни и долни дихателните пътища (ринити, фарингити, трахеити, вирусни и бактериални пневмонии) със сходни клинични картини.


Тази специфичност в идентифицирането на причинителите прави респираторния панел незаменим инструмент за лекарите – ОПЛ (общопрактикуващи), педиатри и терапевти при определяне на етиологията на респираторните инфекции.

 

„Направен в първите дни на инфекцията, той  дава възможност за бързо и точно определяне на терапията. Например, ако резултатите сочат наличие на грипен вирус – антигрипни препарати, бактериална инфекция – антибиотици. За случаите, когато причинителят е вирус, но не е грипен вирус ­– симптоматично лечение”, заявява д-р Татяна Николова, специалист по вирусология в „ЛИНА”.

 

Тестът за 22 респираторни инфекции намалява необходимостта от широк спектър от тестове и ускорява диагностичния процес, което е от изключително значение, особено по време на епидемия. Този PCR тест не само помага за подобряване на здравето и лечението на инфектирани пациенти, но и спомага за контролиране на разпространението на вирусите в обществото.

 

Изследването е на цена от 160 лв. и се извършва от орофарингеален и назофарингеален секрет. Препоръчително е да се прави в първите 3 – 10 дни  от началото на заболяването. Резултатът е готов до края на следващия работен ден.

 

Проби се вземат във всички самостоятелни лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

 

Коментари