Публикация

Защо вредните навици са толкова упорити?

Новата година започна преди дни, но вече намирате за трудно да спазвате обещанията за ново начало – без цигари, без вредни храни, повече спорт и т.н.


Спокойно, този път не липсата на воля ви пречи! Има биологична причина много от лошите навици да са толкова трудни за отказване - те получат подкрепата на мозъка.

Това обаче не е извинение за отказване от новогодишните решения за подобряване на здравето.

Запитвали ли сте се защо вредните навици са по-силни от волята ви? Учените твърдят, че тяхната сила се влияе от мозъчните центрове за чувството на удоволствие.

Резултатът от битката между броколи и шоколад често има ясен победител още преди началото на сражението.

Мозъкът регистрира колко добре се е чувствал при последната консумация на шоколад, че направо не иска и да чуе за зеленчуци, въпреки че резултатът от тях ще бъде по-тънка фигура.

Специалистите твърдят, че човекът е така устроен, че да желае най-много бързи награди, като удоволствието от вредните храни, които дават моментално усещане за удовлетворение.

Дори когато човек не обича дадена храна (например пуканки), но мозъкът му е запаметил ритуалът за консумация на царевичния продукт в киното, още при началото на прожекцията ще му се дояде.

Учените твърдят, че допаминът, който се освобождава при удоволствие, е виновен за формирането на лошите навици. Затова те препоръчват да се създадат постепенно ново полезно поведение, което обаче се придобива с много повторения, докато мозъкът не приеме, че броколито вече не е враг.

Коментари