Публикация

Модел с чип потвърждава значението на чревната флора при улцерозен колит

Модел с чип потвърждава значението на чревната флора при улцерозен колит

Нарушенията на чревната флора, които се наблюдават при много пациенти с улцерозен колит, вероятно са причинно свързани с патогенезата на заболяването. Това се потвърждава от експерименти, проведени в университетската болница в Йена по модела Gut-on-Chip. Резултатите бяха представени на годишния конгрес по висцерална медицина на Германското дружество по гастроентерология , храносмилателни и метаболитни заболявания ( DGVS ) в Хамбург.

 

Етиологията и патогенезата на улцерозния колит са сложни. Смята се, че хроничното възпаление е резултат от дисбаланс между чревната микробиота и мукозния имунитет. Не е ясно обаче дали дисбиозата е причина или следствие от хроничната възпалителна реакция.

Проучване с модела Gut-on-Chip

Изследователи от университета в Йена проучиха тези въпроси, използвайки модел Gut-on-Chip. Там човешкото черво е пресъздадено в двукамерен пластмасов чип с ендотелна и епителна клетъчна страна, разделени от полупропусклива мембрана.

И двете отделения са физиологично перфузирани. Чревните клетки идват от здрав донор. Те са обогатени с макрофаги, които реагират на възпалителни стимули чрез освобождаване на цитокини.

 

От епителната страна, която представлява чревния лумен, чревният чип се промива с различни фекални микробиомни филтрати в продължение на 48 часа. Докторантът Тобиас Шаал и колеги ги произвеждат от проби от изпражнения от 11 пациенти с улцерозен колит и 4 здрави контроли.

 

От 11 пациенти с улцерозен колит, 6 са имали активно заболяване с ендоскопски резултат по Mayo от 2 или повече точки и фекален калпротектин над 250 mcg/g. Другите 5 пациенти са били в ремисия с ендоскопски резултат по Mayo 1 или по-малко и фекален калпротектин 250 mcg/g или по-малко.

 

Редактор Илияна Ангелова

Източник: Deutsches Ärzteblatt

Коментари