Публикация

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес

На 30 септември в София беше открит Балкански ендоваскуларен конгрес 2023 с домакин Дружеството по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

 

Приветствие към организаторите и гостите на конгреса отправи министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

„Балкански Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на стратегията ни за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България. Изключително съм щастлив, че събитието се осъществява с подкрепата и на WIST (Световна организация за лечение на инсулт), което показва, че сме в правилната посока на постигане на нашата цел.“, заяви министър проф. Хинков.

„Аз имам ангажимент като министър да стартирам един проект за програма за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Досега не беше много ясно какво точно и как трябва да бъде направено, тъй като работната група предимно търсеше някакви критерии за избор на болници, където да бъдат изградени тези центрове у нас. Тук на конгреса разбрах, че на първо място най-важно е обучението, след което снабдяването на място с всички тези средства за обучение. Дали ще има центрове майки и формулата къде да се създадат тези центрове – е въпрос на концепция. Към работната група ще се присъединят проф. Иво Петров и други водещи специалисти, като в много кратки срокове и с помощта на Световна организация за лечение на инсулт, ще бъдем готови с концепцията“, коментира проф. Хинков предстоящото въвеждане на програма за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България

 

Над 500 водещи експерти от 20 държави участват в осмото издание на международното медицинско събитие. За поредна година форумът представя

новите тенденции в безкръвното лечение на сърдечно-съдови заболявания

Основен акцент са последните достижения и разширени възможности за ендоваскуларно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт. Друга голяма тема е лечението на аортни аневризми, като сесията се осъществява съвместно с Международнoто дружество на ендоваскуларните специалисти и онлайн ще се включат водещи лекари зад океана.

 

В рамките на световния форум се провеждат панелни дискусии с над 30 чуждестранни лектори, практически семинари с тренажори за обучения и постерна сесия с награди. Ще бъдат представени над 9 клинични случая с едноваскуларно лечение на широка палитра от съдова патология, които ще се излъчват с жива връзка от ангиографските лаборатории на три болници – Аджибадем Сити Клини Сърдечно-съдов център, УМБАЛ “Св. Анна” и МБАЛ НКБ.

 

В рамките на конгреса ще бъде представен въведен за първи път у нас регистър за ТАВИ процедури и регистър за аневризми на аортата. Чрез тези регистри ще може да бъде предоставяна статистка и проследяване на резултатите и ползите за пациентите от тези процедури.

 

Конгресната програма включва сесия за сестри и рентгенови лаборанти и сесия с тренажори за обучение на по-младите специалисти, прохождащи в ендоваскуларните процедури у нас, като обучители ще са водещи специалисти по лечение на инсулти и мозъчни интервенции.

 

На разположение на всички участниците в конгреса ще бъдат тренажори с фокус върху: ендопртезиране на аорта и механична тромбаспирация при исхемичен мозъчен инсулт; Инструктор на симулатора за ендоваскуларно лечение на инсулт ще бъде проф. Ирис Грюнвалд от Великобритания, водещ специалист в прилагането на модерната технология за лечение на инсулта в острата му фаза. Тя ще покаже стъпка по стъпка симулацията на каротидно стентиране и протокол за интервенционално лечение на исхемичен мозъчен инсулт.

 

Високата технология, която се показа на Балкански ендоваскуларен конгрес, е изключително важна за всички специалисти, които се нуждаят от продължаващото медицинско обучние и от опресняване на знанията във всички области. Областта на ендоваскуларната терапия динамиката в развитието е особено голяма и затова е необходимо лекарите да надграждат познанията си.

Коментари