Публикация

Уролитиаза: диагностика, ендоурологични методи за лечение, профилактика на рецидивите

Уролитиаза: диагностика, ендоурологични методи за лечение, профилактика на рецидивите

За втора поредна година Военномедицинска академия (ВМА) бе домакин на научно-практически курс на тема „Уролитиаза: диагностика, ендоурологични методи за лечение, профилактика на рецидивите”.

Организатор на събитието е Катедра „Урология и нефрология”, ръководена от проф. Илия Салтиров

В рамките на два дни бяха представени лекции, посветени на ендоурологичното лечение на уролитиазата и методите за постоперативно изследване и лечение на пациентите с цел намаляване на вероятността от рецидив на заболяването.


Участие взеха 12 млади уролози от цялата страна, които наблюдаваха на живо ендоурологични операции за лечение на конкременти в бъбрека и уретера, извършвани от екипа на Клиниката по урология.


Демонстративните операции включваха стандартна перкутанна нефролитотомия, миниатюризирана перкутанна нефролитотомия, семиригидна и флексибилна уретерореноскопия, като бяха демонстрирани и възможностите на различните методи за дезинтеграция на конкрементите – ултразвукова и лазерна литотрипсия. Участниците имаха възможност да се запознаят с всички детайли в оперативната техника на перкутанната нефролитотомия и уретерореноскопията и тънкостите в извършването им.


Проведоха се

интересни дискусии за показанията, особеностите и усложненията на различните ендоурологични методи за лечение

на уролитиазата, както и за възможностите за постоперативно изследване, проследяване на пациентите и профилактика на рецидивите на уролитиаза.


Събитието беше високо оценено от участниците, част от които имаха възможност за първи път да получат практически опит в ендоурологичните методи за лечение на уролитиазата, а други – да надградят знанията и уменията си в тази област.

 

Коментари