Публикация

Малки тайни за трайно отслабване

Лошата новина: Обикновено хората качват по половин-един килограм на година. Добрата новина: Това може да се предотврати, ако на ден се поемат по 100 калории по-малко.


Ако искате да отслабнете, трябва да приемате по 500 калории по-малко на ден. Но не се лишавайте изцяло от тях. Според диетолозите, ако приемате по 250 калории по-малко и  изгорите останалите 250 с ходене по 30-40 минути, след 1 седмица ще отслабнете с половин килограм.

Вместо 1 „тежко” ястие изяждайте по 2 по-леки.
В днешно време хамбургерите са с 23% по-големи в сравнение с 1977 година. Вместо хамбургер си изберете от менюто някаква паста и салата или супа.

Вземете си нещо дребно за хапване.
По-добре да изядете нещо малко, отколкото да изгребете до дъно един голям пакет с чипс.

Започнете със салата.
Тогава ще ядете по-малко от останалата храна. Диетолозите отбелязват, че ако салатата е с нискомаслено сирене и сосът, с който е залята, е нискокалоричен, се поемат по 10% по-малко калории на ден.
 
Яжте салатата и заливката поотделно.
Потапяйте първо вилицата в дресинга и след това си бодете с нея от зелената салата. С тази хитринка може да спестите стотици калории.
 
Внимавайте с калориите в кафето.
Напоследък към кафето се предлагат все по-разнообразни и богати добавки и подправки и така понякога в него може да има толкова калории, колкото в един пълен обяд.

Говорете в движение.
Докато говорите по мобилния телефон, се разхождайте из стаята. Ако крачите, докато разговаряте по 10 минути на ден, за 1 месец ще изразходите 1,000 калории и за 1 година ще отслабнете с килограм и половина.
 
Похапвайте ядки.
Диетолозите са установили, че хората, които ядат по 1 шепа фъстъци или други ядки всеки ден, отслабват по-лесно от тези, които не включват в менюто си тази висококалорична храна.
 
Не прекарвайте времето си в седнало положение.
За 1 час седене хората изгарят 100 калории, а в изправено положение 140. Работете прави по 2 часа на ден и за 1 година ще отслабнете с 3 килограма.

От добрия сън се отслабва.
Недоспиването увеличава производството на стресовия хормон кортизол, който регулира апетита. Високите нива на кортизол засилват желанието за ядене и пиене; нещо повече, недоспиването пречи на организма да изгаря въглехидратите и те се натрупват по тялото във вид на тлъстини.

Удвоете протеините.
При богата на протеини и бедна на въглехидрати диета се свалят мазнините, но мускулите не отслабват. Учени от Илиноис са открили, че аминокиселината леуцин, която се съдържа в говеждото и пилешкото месо, рибата, млечните продукти и яйцата, помага за запазването на мускулната тъкан.

Водете си дневник за физическите упражнения.
Записването на постиженията във фитнеса е добър начин за проследяване на напредъка, ентусиазира и задържа вниманието върху целите.

Яжте всеки ден млечни продукти.
Учени от Тенеси открили, че парче сирене, чаша кисело или прясно мляко засилват метаболизма. Хората, които приемали по 500 калории по-малко на ден и същевременно яли кисело мляко 3 пъти на ден, свалили по 6 килограма и половина за 12 седмици – повече килограми и тлъстини в сравнение с друга група, която намалила само калориите.

Преди хранене изяждайте по 1 ябълка.
При едно изследване 346 души отслабнали средно с по 8 килограма за 3 месеца с физически упражнения, балансирано хранене и с по 1 ябълка преди всяко хранене. В 1 ябълка има 5 грама фибри, които създават чувство за ситост.

Внимавайте с белите храни.
Това е цветът на най-висококалоричните въглехидрати - хляб, гевреци, картофи, ориз, качамак.

Пийте вода.
Организмът често бърка жаждата с глада. Ако сте хидратирани, ще се чувствате по-сити.

Играйте с децата си.
Включете в спортната си програма игри с децата. По този начин ще се разнообразите и ще изразходвате толкова калории, колкото и ако се упражнявате на спортни уреди – около 120 на всеки 20 минути.
 
Похапвайте си по шепа щоколадови дражета.
Половин пакетче от тези бонбонки добавят само 100 калории към дневната дажба, но задоволяват нуждата от нещо сладко.
 
Избирайте внимателно хляба.
Купувайте най-пълнозърнестите хлябове. В една филия трябва да има поне 2 грама фибри.

Закусвайте.
Учените са открили, че хората, които закусват редовно, намаляват риска от затлъстяване и диабет с 35 до 50%, в сравнение с хората, които закусват само 2 пъти в седмицата.
 
Мийте зъбите си след всяко ядене.

Миенето на зъбите не само предпазва от кариеси, а настройва физически и психологически за приключване с яденето. Същият ефект имат и дражетата за освежаване на устата.

Коментари