Публикация

СПМ през погледа на пациента - как да разпознаем проблема

СПМ през погледа на пациента - как да разпознаем проблема

Свръхактивен Пикочен Мехур (СПМ) представлява медицинско състояние, което е често срещано както при мъже, така и при жени над 18- годишна възраст. Този проблем нарушава значително качеството на живот на засегнатите лица, тъй като съчетава дразнителни симптоми, които могат да се проявят в различни степени на тежест.

 

QUIZZ: Свръхактивен пикочен мехур през погледа на пациента >>>

 

Симптомите на СПМ са разнообразни и включват често и обилноуриниране, включително и през нощта, инконтиненция - неволни уринарни изпускания , силна нужда за уриниране .

 

Тези симптоми могат да доведат до социални и психологични затруднения, както и до нарушаване на нормалния сън и дневния режим на засегнатите лица.

 

Диагнозата на СПМ се поставя след специализирана оценка от уролог. Това включва подробен медицински преглед, анамнеза на симптомите и изследвания като урография, уродинамични тестове или цистоскопия. Важно е да се изключат други урологични и гинекологични причини за симптомите, преди да се даде окончателна диагноза.

Лечението на СПМ може да включва промени в начина на живот, физическа терапия, лекарства, които подпомагат уринирането, или дори хирургични процедури, в зависимост от тежестта на състоянието. Важно е индивидуалният подход при избора на лечебни методи, като се вземат предвид специфичните нужди на пациента.

 

Електронният курс, предоставен от Astellas Pharma в сътрудничество с Българско Урологично Дружество и Кредо Уеб, предоставя ценна информация и образователен ресурс за този сериозен медицински проблем, като чрез фиктивен клиничен случай дава информация и предоставя подробности за диагноза и лечение.

 

Включте се:

 

 

 

Коментари