Публикация

Троян: Как една община полага извънредни усилия за здравето на децата си

Троян: Как една община полага извънредни усилия за здравето на децата си

Преди десетина години община Троян стартира програма за здравословно хранене на децата. Идеята се ражда след анализ на здравния статус на малките деца и ученици в общината, който показва, че те не се хранят съвсем здравословно. Първата стъпка е да се създаде обединено детско хранене за цялата община. В началото са включени детските заведения в града, а след това и няколко села. Това разказа кметът на Троян Донка Михайлова (на снимката) по време на годишната среща на фондация МОСТ, която се проведе през септември в курорта Албена.

 

За да гарантира качеството на храната, общината решава да произвежда сама плодовете и зеленчуците. За целта са засадени овощни градини и оранжерии на общинска земя. В резултат на тези усилия, все по-голяма част от храната, която се предлага на децата в Троян, е екологично чиста.

Ефекти от програмата

Кметът на Троян Донка Михайлова споделя, че програмата има положителни ефекти върху здравето на децата. "Виждаме, че децата са по-активни, по-здрави и по-устойчиви на болести", казва тя. Програмата също така има положителен ефект върху семейството.

"Родителите ни казват, че децата им са започнали да ядат повече плодове и зеленчуци", споделя Михайлова.

Единствената община, регистрирана като земеделски производител

Въпреки положителните ефекти, програмата среща и пречки от страна на държавата.

Община Троян е единствената в България, която е регистрирана като земеделски производител. Това изискване е поставено от Министерството на земеделието и храните.

 

Общината обаче не получава субсидии от държавата, тъй като не е сертифицирана като биопроизводител. Кметът на Троян Донка Михайлова очаква от Министерството на земеделието да проучи програмата и да я облече в нормативна уредба, която да я подкрепи.

 

Челният опит скоро може да се разшири и към училищното хранене. Вече има изготвен проект за обединено хранене в училищата, тъй като почти всички от тях разполагат с ученически стол. За това обаче са необходими както инвестиции, така и кадрови ресурси.

 

Кметът на Троят представи на срещата на фондация МОСТ и програмата за масов детски спорт към общината. Донка Михайлова споделя разбирането, че общините трябва да полагат усилия децата и младежите да могат да спортуват за добра физическа форма. От държавата се очаква да подкрепя финансото професионалните спортисти.

 

"В началото на моя мандат в общината имаше 18 линцензирани спортни клуба, а сега са 27. За един неголям град като Троян това е добра възможност всяко дете да открие спорта, който го привлича. В момента всяко трето дете спортува. В последните години, заедно с Българската федерация по ски, реализирахме проекта "Научи се да караш ски", казва Михайлова.

 

Федерацията по ски финансира безплатното обучение на 200 деца от началния курс, а общината дава парите за обучението на всички желаещи деца. Истинско постижение е, че всяко троянско дете от началния курс, което желае, може да получи безплатно обучение по ски и плуване. Така се постига невероятен резултат - всяко трето дете в общината тренира в лицензиран спортен клуб под ръководството на професионален треньор.

Време за равносметка - затлъстяването при децата намалява значително

Равносметката 10 г. след началото на уникалния за България проект е много положителна. Затлъстяването на децата в община Троян значително е намаляло. Все по-малко са и непълнолетните, които чуват диагнозата диабет. Грижите за правилно хранене имат и допълнителен ефект. Нормите на хранене на децата в детските заведения се пренасят и в домовете им, в семействата. 

Михайлова посочва като пример салатите. В началото децата не ги харесвали особено, но сега ги ядат с удоволствие.

Автор Илияна Ангелова

Снимка: Фондация МОСТ

Коментари

Твърде хубаво е, за да е истина.