Публикация

Микроелементи подобряват лечението при неврологични заболявания - ново проучване

Микроелементи подобряват лечението при неврологични заболявания - ново проучване

Микроелементите са витамини, минерали и други важни за здравето вещества, от които тялото се нуждае в малки количества. Дефицитът на микроелементи може да доведе до редица здравословни проблеми, включително неврологични заболявания.

Учени от Карловия университет твърдят, че микроелементи могат да подобрят състоянието при неврологични заболявания

Изследователи от Карловия университет в Чешката република прегледаха резултатите от няколко проучвания върху микроелементите и неврологичните състояния. Те откриха, че дефицитът на микроелементи може да бъде свързан с редица неврологични заболявания, включително:

Възможни ползи от хранителните добавки

Проучването установи, че хранителните добавки с микроелементи могат да бъдат полезни за някои хора с неврологични заболявания. Например, добавките с витамин B12 могат да помогнат за облекчаване на симптомите на болестта на Алцхаймер, а добавките с витамин D могат да помогнат за подобряване на функцията при пациенти с болестта на Паркинсон.

 

Преди да приемате хранителни добавки, е важно да се консултирате с лекар. Лекарят може да ви помогне да определите дали добавките са подходящи за вас и да ви даде препоръки за дозата.

 

Д-р Клифърд Сегил, невролог в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, коментира, че е важно да се внимава с твърденията, че всяко неврологично разстройство може да бъде лекувано чрез добавяне на витамини. Той обаче също обръща сериозно внимание на дефицити на хранителни вещества при определени пациенти.

„Рутинно проверявам нивата на хранителни вещества в плазмата на мои пациенти. Това включва витамин В12 при пациенти със загуба на паметта и невропатии, нивата на витамин D (25-OH) при пациенти с множествена склероза. Също и нивата на мед при пациенти с двигателни нарушения“, казва д-р Сегил.

Д-р Нийл Маймундар, директор по неврохирургично обучение по мозъчно-съдова/ендоваскуларна неврохирургия в Медицинския център на университета Hackensack Meridian Jersey Shore, също коментира, че неврологичните разстройства са сложни заболявания с генетични, метаболитни и други основни причини.

 

Микроелементите са важни за цялостното здраве, включително неврологичното здраве. Дефицитът на микроелементи може да бъде свързан с редица неврологични заболявания. Хранителни добавки с микроелементи могат да бъдат полезни за някои хора с неврологични заболявания, но е важно да се консултирате с лекар преди да приемате каквито и да било добавки. 

 

Една от безспорните ползи от проучването е, че се обръща серизно внимание на значението на микроелементите за подобряване на състоянието на пациенти с неврологични заболявания. Тема, с която не всички лекари са запознати добре. 

 

Източник: News-medical.net

Снимка: shutterstock

Коментари