Публикация

Съдов хирург спаси възрастна жена, пострадала от пожар в Смилян

Съдов хирург спаси възрастна жена, пострадала от пожар в Смилян

Съдовият хирург д-р Светозар Марангозов спаси от сигурна смърт възрастна жена в Смилян, съобщи регионалното издание „Смолян прес“. Рано сутринта, около 6 часа възниква пожар в стаята на втория етаж в къщата, където спи Нора Копитева. Жената е на около 80 години, успява в просъница да излезе от къщата, но от шока и задушаване от дима, припада отпред пред дома си. По случайност по улицата минават д-р Марангозов и брат му Владислав Марангозов, който работи в системата на МВР. Двамата отивали на лов, когато виждат припадналата жена. Д-р Марангозов веднага вади лекарския си куфар и започва да оказва първа помощ на припадналата жена.

„В калта на колене й даваше първа помощ, не се отказа, въпреки че на два пъти й спираше сърцето, върна жената към живот. Той е нашият ангел спасител в Смилян“, казват трогнати от кметството на многолюдното родопско село.

Коминът се е подпалил в стаята, където е спяла жената, от там е тръгнал пожара, разказаха от селото. Много хора се притичват да гасят пожара в къщата и успяват да го потушат.

„Към д-р Марангозов и брат му изказваме огромната си признателност, както и към всички граждани – огромни благодарности, за личното, отговорно, човешко отношение в такава ситуация“, казаха от кметството в Смилян.

Д-р Светозар Марангозов е родом от Смилян. Завършил е медицина в Тракийски университет – Стара Загора. От 2012 г. специализира в Клиниката по съдова хирургия към ВМА-София. В периода от 2013 до 2017 г. е лекар-ординатор в клиниката и през 2017 г.  придобива специалност “Съдова хирургия”. Към момента е асистент и докторант в същата клиника. Има над 25 научни публикации и 15 конгресни участия по теми, свързани със съдовите заболявания. Носител е на награда на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология за “Най-добър клиничен случай на млад лекар“.

Коментари

Хуманността е най-големият дар, добротата - най-голямото богатство, честността - най-добрият приятел, това са все качества ,които един човек трябва да притежава, особено ако е лекар. Вие ги имате всички тези качества д-р Марангозов. Понеже Ви познавам, се развълнувах от това ,което прочетох Постъпката Ви е за пример.!!Пожелавам Ви  здраве и още  по-големи професионални  успехи.