Публикация

Рецептурникът за детските кухни ще е готов до средата на годината

Това съобщи директорът на Националния център по опазване на общественото здраве доц. Стефка Петрова, цитирана от БТА.

Теоретичната част и препоръките за хранене на децата от шест месеца до три години вече са написани, като остава да бъдат изпитани примерните менюта.

Сборникът с рецепти и препоръки за хранене на малките деца се прави от две години и в него участват специалисти по хранене и диететика от Националния център по опазване на общественото здраве, директорът на Комплекса за детско хранене с Банка за майчина кърма в София - д-р Мария Русинова, технолози по хранене и педиатър. В него се предвижда разделение на менютата по  възраст, като количеството на храната ще остане същото, а ще се промени съдържанието и структурата.
 
Рецептурникът е чакан отдавна, защото менютата в общинските детски кухни и яслите, а в голяма степен и в частните  кухни, се изготвят съобразно практическо ръководство от 1983 г. Според д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диететика, изданието ще бъде от голяма полза не само на общинските детските градини и яслите, но и на частните детски кухни, както и на родителите.

Коментари