Публикация

При кои пациенти е табу изписването на ибупрофен, метамизол или парацетамол

При кои пациенти е табу изписването на ибупрофен, метамизол или парацетамол

Липсата на преглед на цялостната медикация при пациентите, особено на тези с хронични заболявания, може да доведе до опасни взаимодействия. Подобни грешки все още се срещат твърде често в практиката, става ясно от доклад на една от големите здравни каси в Германия – Barmer.

 

Все още има много грешки, допускани при предписването на болкоуспокояващи - които понякога могат да доведат до животозастрашаващи странични ефекти и взаимодействия, се казва в анализа. Основната причина е липсата на преглед на цялостното лечение. Електронното пациентско досие трябва да предотврати това в бъдеще.

 

На около 17 милиона здравно осигурени в Германия са били предписани болкоуспокояващи през 2021 г. От тези 17 милиона около 526 000 души са получавали нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен или парацетамол, въпреки че страдат от сърдечна недостатъчност. Това не само противоречи на указанията, но също така може да увеличи броя на болничните престои и смъртността в тази група чрез влошаване на сърдечната дейност, подчерта изпълнителният директор на Barmer, Кристоф Щрауб, при представянето на доклада.

Комбинацията от метамизол (аналгин) и метотрексат е табу

Друга, още по-проблемна комбинация също е широко разпространена: почти седем милиона души със законово здравно осигуряване са получили предписване на аналгетика метамизол през 2021 г., което също е изненадващо, тъй като в отделни случаи активната съставка може да причини тежки увреждания на кръвотворните клетки в костния мозък. Този риск нараства значително, когато се комбинира с агониста на фолиевата киселина метотрексат. Това всъщност е табу, особено за хора над 80 години, защото увеличава риска от агранулоцитоза.

 

Анализите на предписанията за метамизол сега показват, че 1,1% от застрахованите лица са получили и предписания за метотрексат, като 22,4% от тези застраховани лица са на възраст 80 години и повече. 23,7% от здравноосигурените лица, на които се е наложило да бъдат хоспитализирани за агранулоцитоза, са получили едновременно предписания за метамизол и метотрексат.

Проблемът: Различни лекари предписват лекарства на един пациент

„Някои от резултатите са абсолютно тревожни“, обясни Щрауб. „Тук обаче не можете да обвинявате отделни лекари.“ Данните също ще покажат, че на голям брой пациенти се предписват различни лекарства от различни лекари едновременно, обясни проф. д-р. мед. Даниел Гранд, главен лекар в клиниката в Саарбрюкен и член-основател на Алианса за безопасност на пациентите. Само около един на всеки десет пациенти би получил предписания за болкоуспокояващи изключително от един лекар, а повече от половината дори са били лекувани с болкоуспокояващи от четири или повече практики.

Освен това реално в наредбата има 450 000 различни комбинации от две лекарства. „Това е сложност, която вече не може да се управлява без цифрово записване и проверка на разпоредбите за взаимодействия“, каза Щрауб.

 

Надеждите тук се крият в широкото използване на електронното досие на пациента (ePA): Електронният план за лечение (eMP) е предназначен да бъде едно от първите стандартни приложения, които осигуряват бърз преглед и по този начин по-голяма сигурност.

 

Докладът за лекарствата вече даде голяма яснота по друга точка: въпреки предупрежденията за обратното в миналото, няма нужда да се страхуваме от заплаха за общественото здраве в тази страна поради прекомерната употреба на опиоидни болкоуспокояващи. „Не виждаме опиоидна криза като тази в САЩ в Германия“, обясни Грант на въпрос от German Medical Journal . Докато в САЩ, според Националното проучване на употребата на лекарства и здравето на САЩ, 38 процента от възрастните са приемали опиоид с рецепта поне веднъж през последната година, в Германия цифрата е по-малко от шест процента, според доклада за медикаментите.

Коментари