Публикация

Да си спомним за доц. Божидар Славчев

Да си спомним за доц. Божидар Славчев

Точно преди една година на днешния ден България загуби един от най-отдадените си лекари, спасил с изкуството, професионализма и човечността си хиляди жени - АГ-хирурга доц. Божидар Славчев. Потомствен лекар, който постигна всичко благодарение на неуморен денонощен труд и искрен интерес към професията. Доц. Славчев беше от рядката порода лекари-енциклопедисти с много широки познания не само върху тясната си специалност, но и в редица други области на медицината. Виртуозен хирург, който правеше брилянтни операции и запази не само живота, но и фертилитета на много от пациентските си, въпреки тежките им диагнози.

На днешния ден към CredoWeb се обърна проф. Лилия Гочева, един от близките приятели на доц. Славчев. Ето какво ни написа известният професор по лъчелечение и онкология:

Днес, на голям църковен празник, да си спомним за един мъж!
До всички, докоснали се до един голям лекар, поливалентно мислещ, знаещ и най-важното - "можещ", със златни ръце и блестящ ум хирург, с впечатляващ интелект, излизащ извън щампите на обществото човек!
До всички, които днес ще се сетят и уважат този ден - 15 октомври 2022 г., когато си отиде доц.Божидар Славчев!

Една година вече не е между нас!
Но дано да е във всички души и сърца, в които истински е бил, докато им трябваше!

Бъди свободен и щастлив, приятелю! Там, горе...

Коментари

Безспорно вярно е - лекар-енциклопедист, виртуозен хирург. Има ли наслествени интелектуалци??? И това е вярно  - интелегентността се предава по наследство. Той не беше просто потомствен лекар. Беше достоен потомък на съзидателите на академизма в България. Но.......Но всъщност той беше просто нашия Бонко. Затова ще ни липсва и усмивката му и тънкия му хумор. Дано да го споменават и тези, които е лекувал, а те са безкрайно много.
Странно за него, но наистина дано да е намерил покой.

Петър  Галев
15 окт 2023 14:42

Поклон пред паметта на големия лекар и Човек с главна буква доц. Божидар Славчев. Паметта за такива лекари е изключително важна, включително като пример за колегията в днешните времена.