Публикация

Мобилно приложение дава достъп до първата онлайн онкологична комисия за рак на гърдата

Мобилно приложение дава достъп до първата онлайн онкологична комисия за рак на гърдата

Мобилно приложение помага на жените с рак на гърдата в България да преминат пътя от диагностиката до лечението и проследяването по-лесно. Става въпрос за приложението BreаstHelp, което е налично на медицинската платформа Healee.

 

Д-р Ваня Митова, началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология в София разказа пред CredoWeb, че приложението е стартирало още миналата година с модул за здрави жени. Чрез него всяка жена може да получи информация кои са рисковите фактори за появата на рак на гърдата, как да се самопреглежда, а също и да й се създаде алгоритъм за прегледи спрямо нейните рискови фактори. По думите й, това е важно, защото много от тях попадат на информация в интернет, която не е достоверна и дори може да бъде подвеждаща.

Преди дни в приложението е пуснат нов модул за жени с рак на гърдата

„Модулът за диагностицирани с рак на гърдата стартира преди няколко дни. В него има доста информация, която помага на пациентите с тази диагноза да се справят с редица проблеми. Основният е, че пътят им е неорганизиран. Те имат много въпроси как да се диагностицират, след това дали да направят биопсия и какво лечение да получат. Много често пациентите не знаят, че трябва да преминат през онкологична комисия, преди да се започне тяхната терапия. След като преминат през определен етап от лечението си, те отново трябва да бъдат представени през онкологична комисия, която да даде становище за последващо лечение и необходимостта от диспансерно наблюдение. Много често в България тази последователност се пропуска и пациентите с рак на гърдата спират да бъдат проследявани във времето“, казва специалистът.

Д-р Митова споделя, че най-напред пациентките попълват анкета, свързана със заболяването. Ако те не успеят да отговорят на всички въпроси, на помощ им идва медицински асистент. Тoй ще попълни липсващи отговори след като пациента изпрати медицинската си документация. Накрая цялата информация за заболяването му ще се намира под формата на документ в приложението. Това резюме на историята на пациента може да се използва от различни специалисти, с които болният се консултира. Според д-р Митева това облекчава и лекарите, като им пести време за търсене на есенцията от всички документи, които пациентите обикновено носят със себе си.

 

Мобилното приложение разполага и с

онлайн онкологична комисия

която е първата по рода си в България. Тя е специализирана за рак на гърдата и в нея има онколог, лъчетерапевт, специалист по нуклеарна медицина и хирург.

„За съжаление в България много малко болници имат постоянни онкологични комисии, които са специализирани за отделни заболявания. Там, където има, тя много често се сформира за всички онкологични заболявания, като това се случва от веднъж до три пъти месечно. Много често онколог от друга болница отива просто, за да се изпълни изискването на НЗОК за това, че пациентът трябва да е минал през такава комисия. През приложението пациентът изпраща цялата си налична документация на онлайн комисията, лекарите я преглеждат и излизат с общо становище за конкретния случай. Така пациентът не е необходимо да пътува дълго време от провинцията или да си запазва часове при различни лекари. Всичко това спестява финансов ресурс и време, а най-важното – може да спасява и живот“, заявява лекарят.

В приложението има възможност и за участие на пациентките в онлайн психологическа група за подкрепа, която е специализирана за рак на гърдата. В нея водещи специалисти по психология и психотерапия правят предварително събеседване със съответния пациент, решават подходящ ли е за групова терапия и към каква група да бъде включен според стадий, интереси, възраст и прочие. По думите на д-р Митова това дава възможност на пациентите да приемат болестта, външния си вид и да преодолеят психологическите трудности, която често се появяват при тази диагноза.

Коментари