Публикация

Не за всички образувания в млечните жлези се налага хирургична намеса

Не за всички образувания в млечните жлези се налага хирургична намеса

Д-р Станислава Джолова e част от екипа на отделението по „Образна диагностика“ на МБАЛ ВИТА. Придобива специалността „Образна диагностика“ през 2021 г. В Месеца на женското здраве на Болница ВИТА разговаряме с д-р Джолова за необходимостта от превенция и ранно диагностициране на рака на млечната жлеза.

 

По Ваши наблюдения кога най-често жените търсят консултация със специалист мамолог?
- Поводите са различни – най-често, когато изпитват болка или опипат формация в гърдата. Друга честа причина е  когато имат близък, диагностициран с рак на гърдата.

Всъщност има много други причини за посещение при мамолог. Част от тях са: проследяването на фамилно обременени жени за рак на гърдата; възпалителни процеси в млечните жлези (мастит); проследяване на доброкачествени процеси в млечните жлези; изтичане на секрет от гърдите; при дълъг прием на хормонални медикаменти; след поставяне на импланти и др.

 

До колко болката в гърдите е симптом, че трябва консултация с мамолог?
- Болката е симптомът, който показва, че има проблем. Той е в основата на търсенето на медицинска помощ. Болката в млечните жлези може да е индикация за различни процеси, но само след преглед при мамолог може да се установи на какво се дължи тя.

 

Каква е първата стъпка при съмнения или оплаквания?
- Първата стъпка е посещението при мамолог. Той е лекарят, който преценява какво изследване или съвкупност от изследвания трябва да се направят в зависимост от възрастта и оплакването на пациента.

 

В ДКЦ ВИТА предлагаме консултация с мамолог и ехомамографско изследване на млечните жлези. Този тип изследване е подходящо за жени на възраст под 40 г., бременни, жени с импланти, не на последно място - за мъже. След провеждане на прегледа може да се дадат насоки за проследяване, лечение или допълнително изследване при необходимост.

 

За жени над 40-годишна възраст са препоръчителни и мамографски изследвания - рентгенов метод, насочен пряко към ранното откриване на рака на гърдата.  Ако при това изследване се установят данни за патологичен процес, пациентките директно се насочват към допълнителни изследвания и консултация с хирург – мамолог.

 

Двата метода не са взаимноизключващи се, а напротив, те си помагат за поставянето на точна диагноза. Тук е ролята на мамолога да прецени, кой метод е подходящ спрямо възрастта, структурата на гърдите и оплакванията , които има пациента.

 

При всички случаи на открита формация в гърдите ли се налага операция?
- Не! Образуванията в млечните жлези могат да са доброкачествени  и злокачествени. Злокачествените задължително се консултират с хирург-мамолог. Когато се регистрира доброкачествена формация мамологът е този , който преценява дали е необходимо да насочи пациента към хирург-мамолог или да подлежи на периодично наблюдение.

В месеца, посветен на женското здраве, отново напомняме на жените колко важно е превантивно и редовно да си правят прегледи при акушер-гинеколог и мамолог. В ДКЦ ВИТА предлагаме специални пакети с 20% отстъпка: „Женско здраве“ (включва клиничен преглед и ехография на млечни жлези, преглед при акушер-гинеколог и взимане на цитонамазка) и разширеният вариант „Женско здраве+“ (добавено изследване на високорискови папиломи – HPV 3 генотипа -16,18,31).

 

Тези и други профилактични пакети могат да бъдат закупени на регистратурата в база 1 и база 2 на Болница ВИТА.
 

Профилактичните прегледи са в основата на ранната диагностика за рак на гърдата. Не е нужно да имате оплакване, за да се погрижите за здравето си!

Коментари