Публикация

Още 10 имена в „Дървото на живота” на ВМА

Още 10 имена в „Дървото на живота” на ВМА

Медици и трансплантирани от екипите на Военномедицинска академия (ВМА) пациенти отбелязаха Европейския ден на донорството.


„Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с имената на 10 души, дали през 2023 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.


За нас и нашите екипи развитието на донорството и трансплантациите винаги е било кауза и работим активно в тази насока. Затова и имаме подготвени няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация. От началото на трансплантационната програма във ВМА са направени 96 чернодробни трансплантации, а за 2023 г., както вече споменах – 10, заяви в приветствието си полк. проф. Владимир Василев, заместник-началник на ВМА.


Той подчерта, че

най-важното в този процес е доверието

Зад мен виждате нашите медици – те са от различни специалности – хирурзи, анестезиолози, гастроентеролози, но са един екип. И всеки ден със сърцатата си работа те затвърждават това доверие.

От името на ръководството на ВМА им благодаря за ентусиазма, въпреки че чернодробната трансплантация вече е рутинна дейност във ВМА. Благодаря на близките на донорите – те са истински герои. Благодаря на нашите съмишленици в битката за човешкия живот – пилотите от Авиобаза „Враждебна”, които днес имат и професионален празник. Благодаря на всички, които сме в този отбор на надеждата. И нека не забравяме, че „частица от теб може да бъде за някого целият свят”, каза още проф. Василев.

Вече 16 години изминаха от първата трансплантация

Извървяхме дълъг път, но днес ВМА е сериозен център по трансплантология. Благодаря на целия състав на Академията и на близките на донорите за разбирането и подкрепата, заяви проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.


Признателност към медицинските екипи и близките отправиха още заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева.
Днес е ден за почит към тези, които останаха да живеят сред нас, днес е ден за благодарност към близките на донорите, които отговорно и с добро сърце, казаха „Да, за живот“, заяви Динева.


Разчитайте на нас и занапред. Поздравяваме всички екипи, отговорни за това чудо, което се случва, както и близките за тежкото им решение. Призоваваме хората да се замислят и да правят добро, не само в случай на нужда, заяви от своя страна капитан Георги Пъшев от Авиобаза „Враждебна”, чиито екипи са неизменна част от много донорски ситуации.

Поклон пред медиците и пред семействата на донорите

Всички те са с големи сърца. Искам да им кажа, че техните близки, които са станали донори, продължават да живеят чрез нас. Благодарим, заяви Петя, която е трансплантирана преди две години във ВМА, а съвсем скоро ще стане майка на първородната си рожба.

Коментари