Публикация

БЛС избра проф. д-р Станимир Сираков за „Лекар на годината 2023“

БЛС избра проф. д-р Станимир Сираков за „Лекар на годината 2023“

На 19 октомври, Денят на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2023 г.

 

Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков, д.м.н.

Тазгодишният носител на приза завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Има специализации в Сърбия и Франция. Председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология.

Младият специалист е един от малкото лекари в страната

които извършват високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артерио-венозни малформации. Лекарят на годината пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артерио-венозни малформации. Притежава и европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Така тазгодишният победител е един от общо 36 медици от цял свят, които са удостоени с тази диплома.

Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишно момиченце, през артерия на крака, той получи т.нар. „Медицински Оскар“.

 

Проф. Сираков благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловието. Лекарят на 2023-та година заяви, че институциите трябва да работят в синхрон, за да могат младите лекари да останат в България.

 

Наградата му беше връчена от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, който пожела на проф. Сираков да продължава да е пример за висок професионализъм. „Българският лекар заслужава уважението на всички нас, за това което прави“, заяви д-р Маджаров и благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, които са инициатори на отбелязването на Деня на българския лекар именно на 19 октомври и наградите „Лекар на годината“.

 

За първи път лекарската гилдия връчи

отличие „За лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов

Първият носител на наградата е д-р Даниел Димитров, който участва в мащабната спасителна операция, при която американският изследовател Марк Дики беше изваден от пещерата Морджа в Турция.

 

Президентът г-н Румен Радев, който отново уважи гилдията и присъства на церемонията заедно със съпругата си г-жа Десислава Радева, заяви, че фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари – условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация. Той изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто. „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът.

 

Държавният глава връчи

отличията на младите медицински надежди на България

в категорията “Ти си нашето бъдеще“. Тази година носителите на приза са:

 

1. Доц. д-р Младен Дойков, д.м.

2. Д-р Явор Петров

3. Д-р Светозар Марангозов

4. Д-р Явор Пукалски

5. Д-р Цанко Йоцов

6. Д-р Ния Милева

 

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в

категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“

Това са:

 

1. Д-р Виолета Пашова

2. Д-р Венцислав Грозев

3. Д-р Цветан Райчинов

4. Д-р Тотко Найденов

 

Двама са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС. Това са:

 

1. Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м

2. Д-р Тома Спириев

 

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са:

 

1. Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н.

2. Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.

3. Доц. д-р Митко Митков, д.м.

4. Доц. д-р Явор Иванов, д.м.

5. Доц. д-р Калин Лисички, д.м.

6. Д-р Пенка Бахчеванова

 

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на:

 

1. Д-р Емил Миленков – РЛК Враца

2. Д-р Анелия Толева – РЛК Габрово

3. Д-р Митко Груев- РЛК Добрич

4. Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали

5. Д-р Цветомила Дудевска - Вачевска – РЛК Ловеч

6. Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана

7. Д-р Мариана Генова – РЛК Търговище

 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- презедент на Р България, проф. Христо Хинков-министър на здравеопазването, председателят на комисията по здравеопазване към НС.- проф. Костадин Ангелов, г-жа Иванка Кръстева-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", г-н Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, г-жа Йорданска Фандъкова- кмет на столична Дончо Барбалов – зам.- кмет на София. На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината“, представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, пациентски организации, както и още много партньори и приятели на лекарския съ

Коментари

Честито!