Публикация

Д-р Христо Мазнейков: 7 важни неща, които трябва да направим, за да задържим младите лекари в България

Д-р Христо Мазнейков: 7 важни неща, които трябва да направим, за да задържим младите лекари в България

Един от водещите ортопеди в страната д-р Христо Мазнейков, собственик на МБАЛ "Света София" и основател на Отделение по ортопедия и травматология в болницата, се включи в дискусията на CredoWeb "Как да задържим младите лекари в България". Като специалист и мениджър, дал шанс за реализация на изключително много млади лекари, д-р Мазнейков посочи някои от важните стъпки, които трябва да бъдат предприети в тази посока:

За да се задържат младите колеги, трябва да се предприемат няколко важни неща:

1. Трябва да се направи дългосрочна програма, в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти от всичкии специалности. След приемането на програмата, тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал, за да може следващият да продължи. Разбира се, тази програма трябва непрекъснато да се надгражда.

 

2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм , че за колегите не винаги парите са най-важни. Пример в това отношение смело мога да дам с МБАЛ "Света София", където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултата и вече имаме клиники, в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ и Ортопедия работят само наши кадри. Хем не са заминали в чужбина, хем работят в България. 

 

3. Разбира се , че задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане, с което да могат да се издържат. Смятам, че на този етап заплата от 2500 лв. чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари. 

 

4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук, ако имат възможност за развитие. Затова тук и ролята на БЛС е голяма, тъй като трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите, но на всички лекари.

 

5. Възможност за участие в конгреси, особено европейски и световни, където младите колеги биха били в досег с колеги от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри. 

 

6. Създаване на програма за специалностите с дефицити, където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните все по-възрастни колеги. Тук визирам патология, микробиология, особено неонатология и педиатрия и т.н. 

 

7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата, докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България.

 

Коментари

и не само на конгреси, по-скоро да се финансират обучителни курсове в други по-големи болници в България за да се обмени опит,  и ако се ангажира финансовия ресурс на БЛС, който смятам че, не е малък - да се финансират младите лекари за специализации и курсове в чужбина, в референтни центрове, към Европейските общества по специалности.

Да им се дава възможност и се стимулират да правят научни разработки, публикации, или участия в международни обучителни проекти з амлади лекари.