Публикация

Д-р Ст. Константинов: Хепатитът е под контрол

Хората, които сега търсят помощ, са се разболели преди месец - месец и половина, смята министърът.


Според министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов въпросът за разпространението на хепатит А в Стара Загора и съседните общини се драматизира повече от необходимото.

Той посочи, че  заразените в община Стара Загора са 142, в Казанлък - 26, в Чирпан - 16, в Гълъбово - 8, в Раднево - 7, в Мъглиж – 2, а в община Николаево – 1.

По думите на министъра в Стара Загора заболеваемостта е епидемична, но хората, които сега търсят помощ, са се разболели преди месец - месец и половина. Според д-р Константинов няма нищо тревожно и ситуацията е под контрол. Проверявала се каква е причината за разпространение на вирусното заболяване, въпреки че по думите на министъра търсенето на източника е "малко детективска работа".

Не е задължително всички болни да бъдат хоспитализирани. По-леките случаи могат да се лекуват в домашни условия, посочи д-р Стефан Константинов.

Според министъра здравната каса може да съобрази бюджета на болниците, така че да покрие разходите за повишената заболеваемост, като той апелира това да стане.

Коментари