Публикация

Проф. Васил Яблански: Хирургичното лечение на дете със сколиоза е огромна отговорност и изключително доверие на родителите към лекарския екип

Проф. Васил Яблански: Хирургичното лечение на дете със сколиоза е огромна отговорност и изключително доверие на родителите към лекарския екип

Проф. Васил Яблански – началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и д-р Биляна Каменова – анестезиолог-реаниматор в Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ Токуда, бяха специални гости на информационно събитие, посветено на едно от коварните заболявания, което дълго време може да остане „скрито“ за родителите, учителите или треньорите на детето – сколиозата.

По време на над 90-минутния уебинар, участниците бяха запознати в детайли с причините, диагностиката и начините за лечение на сколиоза, в зависимост от етапа на заболяването. Проф. В. Яблански напомни отново на родителите кои са първоначалните сигнали, на които следва да обърнат внимание и да потърсят консултация с лекар-ортопед, защото ранната диагностика е изключително ценна при това заболяване.

„При над 40 градуса изкривяване водим първи разговор с родителите за оперативно лечение, които в преобладаващ процент от случаите са в шок. Оставяме им време да обмислят ситуацията. Обикновено 5-6 месеца отнема на родителите, докато са готови с решението си и отново идват за разговор с нас. Тогава обсъждаме в детайли ползите и рисковете от хирургичното лечение, стъпка по стъпка, защото това е процес на споделена отговорност и огромно доверие към лекарския екип“ – коментира проф. Яблански.

Откроени бяха и основните моменти на заболяването, които е важно да познават родителите, а именно: над 20 градуса изкривяване – гимнастика и корсетолечение, при 50 градуса изкривяване хирургията е нискорискова. Когато пациентът е в напреднала форма на заболяването – около 80-градусова и повече сколиоза, е важно да знаем, че това вече е операция с много по-високи рискове и не предполага 100% резултат.

По време на срещата беше припомнено, че днес хирургия при сколиоза се осъществява с пълен набор от импланти, осигурени от НЗОК, за разлика от миналото, когато дефицитът е бил сериозен проблем, но въпреки него, екипът на проф. Яблански не е спирал операциите. При насрочена дата за операция, детето се приема в болницата и следват серия от подготвителни изследвания и консултации с педиатър, кардиолог, пулмолог и други специалисти, с които Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага като многопрофилна болница и което подпомага безпроблемно изпълнение на целия процес.

Самата операция протича при налични всички необходими медицински изделия, консумативи и специалисти. „Хирургичното лечение на сколиоза в нашата практика е с дългогодишен опит. На първия ден след операцията детето може да сяда и става. На втория – да ходи, а след 5-6 дни го изписваме, с възможност за самостоятелност. 45 дни след операцията детето може да спортува, но не агресивни спортове. Под такива, имам предвид тежък фитнес или активности като баскетбол, което е логично и разбираемо. Тези спортове не са забранени, но ние не ги препоръчваме. Силно подкрепяме плуването.“ - коментира проф. Яблански.

Д-р Б. Каменова – анестезиологът в екипа за хирургия на сколиоза в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, представи подробно процеса по обезболяване по време на интервенцията, както и след него. Детайлно беше представен т.нар. невромониторинг – процесът, които позволява на анестезиолога да следи и регистрира в реално време отклонения, ако се появят такива и да информира незабавно екипа хирурзи, които да ги отстранят своевременно. „Невромониторингът се препоръчва като Златен стандарт при хирургично лечение на сколиоза.“ – заключи д-р Каменова.

На въпрос, относно продължителността на живот на имплантите, проф. Яблански сподели, че шест месеца след операция имплантите не са необходими вече, но е безсмислено да се вадят. Тези импланти нямат магнитни свойства и не пречат при провеждане на медицински изследвания в бъдеще. В допълнение, съвременните импланти за този тип хирургия не предизвикват алергии, дори и при хора, които страдат от такива към различни метали.

Проф. Яблански поясни, че при бременност може да се наблюдава увеличение на градусите сколиоза, поради активация на хормони и други вещества в организма. Средно до 5 градуса може да се наблюдава нарастване в рамките на една бременност. „В практиката си съм имал пациентки между 40 и 50 годишна възраст, при които кривината се засилва леко. Прието е, че при завършен растеж, сколиозата прогресира на година с 0,4 до 1 градус, което подкрепя факта, че да, при сколиозата има прогресия.“.

По време на дискусията с участници, стана ясно, че наднорменото тегло по-скоро не влияе на заболяването. От практиката си, проф. Яблански сподели, че повечето момичета, които са със сколиоза са изключително слаби, а причина за заболяването им не може да бъде посочена категорично, затова се нарича идиопатична соколиоза. В последните години се смята, че има семейственост в онаследяването на сколиозата. Втората възможна причина за изява на сколиоза са външни фактори.

Събитието бе организирано от фондация „Живот със сколиоза“. За да споделят реален опит от операция на сколиоза, гости в уебинара бяха и две от децата, чийто родители са доверили хирургичното им лечение на проф. Яблански и екипа му в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, където е и основният център за лечение на сколиоза в България.

 

***

 

Сколиозата е триизмерна деформация на гръбначния стълб, която може да се развие във всеки един момент от живота на човек -  както при бебета, така и при много възрастни хора. Най-честата изява на заболяването е във възрастта между 10 и 15 години.

 

 

Коментари