Публикация

МЗ: Мораториум за нови болници и дейности до май 2024 г.

МЗ: Мораториум за нови болници и дейности до май 2024 г.

Министерството на здравеопазването предлага промени в Закона за лечебните заведения. От ведомството искат да бъде наложен мораториум върху създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, както и върху разрешаването на нови медицински дейности във вече работещите здравни заведeния, до утвърждаването на актуализирана Национална здравна карта.

Предвижда се Националната здравна карта да се актуализира до май 2024 г.

„Изготвянето на НЗК е сложен и продължителен процес, тъй като се събират и анализират значителни по обем данни. С оглед това и предвид динамиката в процедурите по разкриването на нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващи лечебни заведения, е целесъобразно временно, до актуализирането на НЗК, да се преустановят процедурите както по създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и КОЦ, така и по разрешаването на нови дейности в съществуващите лечебни заведения“, се посочва в мотивите към проекта.


В предложения Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, публикуван за обществено обсъждане, МЗ предлага още:

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да се преобразува

чрез отделяне на дейностите по управление, координация и контрол на трансплантацията в Република България в Изпълнителна агенция по трансплантация. В тази връзка са предложени и съответните промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и в Закона за здравето. Предлага се преобразуването да влезе в сила от 1 февруари 2024 г., като до тогава дейностите ще се осъществяват по досегашния ред от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.


С всички предложени промени в Закона за лечебните заведения можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Проект.pdf
183630g2023_ov-3.pdf
otsenka_na_vzdeistvieto_zlz_-_26-10-2023_-_podpisana.pdf
doklad_ms_-26-10-2023.pdf
rms_zid_zlz.pdf
motivi_zid_zlz_ld_-_05-10-2023.pdf

Коментари

Нищо не се чете от проекта !

Не ми става ясно как ще се подобри
 НЗК като си ограничат дейноста в досега съществуващите ЛЗ и се спре създаването на нови ЛЗ! За райони където няма и липсват ЛЗ с какво ще подобрите достъпа до здравна помощ с това си действие!

CredoMedia: in focus
30 окт 2023 12:32

Уважаема г-жа Карауланова, за да прочетете документите, просто трябва да кликнете върху всяка страница. Не ги четете, защото не отваряте прикачените файлове. 

Трябва да се извърши одит и то качествен на съществуващите болници и отделения а не да се спират и ограничават новите ако са качествени. Необходим е контрол и професионализъм. Последният трябва да е в основата на развитието на здравеопазването, а не парите и източването на здравната каса.