Публикация

Грипът се завръща, атакуват ни три инфекции тази зима

Грипът се завръща, атакуват ни три инфекции тази зима

В страната все още не са изолирани грипни вируси, но здравните власти прогнозират по-мощна грипна вълна у нас през студените месеци, както и че за първи път ще се наблюдава комбинация от три инфекции.

Първите случаи се очакват още през ноември

„Със захлаждането на времето още през ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има повишение. Пикът ще е през януари или февруари. Вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, защото имунитетът на населението отслабна“, изтъкна проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред Нова телевизия.

COVID-19 ще стане много актуален

Навсякъде в Европа броят на случаите на коронавирус нараства. Нашата страна не прави изключение в последните седмици. Д-р Александър Симидчиев, пулмолог и заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, предупреди, че на стария континент се увеличават и заболелите от грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV).

 

 


„Тази година може би за първи път ще имаме комбинация от трите респираторни инфекции – COVID-19, грип и RSV. Те се предават при близък контакт (говор, кашлица, кихане). За разлика от предходни години, когато имаше социално дистанциране и носене на маски, тази година подобни изисквания не са въведени все още“, подчерта д-р Симидчиев пред БНР.


Според него именно заради липсата на противоепидемични мерки и ограничения броят на заболелите ще расте по-бързо и вероятно ще има „интерфериране на трите инфекции“.

Грип или коронавирус

Грипът връхлита внезапно, поваля изведнъж. За разлика от COVID-19, грипният вирус се характеризира с къс инкубационен период (най-често 24 - 36 часа) и рязко вдигане на висока температура. Останалите симптоми са:

  • болки в гърлото, мускулите и ставите;
  • хрема или запушен нос;
  • отпадналост;
  • силно главоболие;
  • суха, упорита кашлица.

„Симптомите на коронавируса с нищо не са се променили. (…). Клинично грипът започва в рамките на два-три часа, а COVID малко по-бавно. Новите подварианти не са така смъртоносни, опасни и тежки, както преди три години“, обясни пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗПБ.

 

Предпазване

„Държави като Израел казаха, че когато си на закрито и когато има повече от петима души в помещението, да се носи маска. Аз препоръчвам на възрастните или на хората с имунен дефицит да носят маска сред много хора. Горещо съветвам в градския транспорт да има отворен прозорец“, изтъкна проф. Кантарджиев.

 

 

Не подценявайте грипа

Грипът е сериозно заболяване, не го подценявайте, защото усложненията може да настъпят бързо. Те могат да бъдат от страна на дихателната, сърдечносъдовата, нервната система. Затова е важно да се консултирате с лекар навреме и да започнете бързо лечение.

Антивирусно лекарство, а не антибиотик

Навременната и подходяща терапия e от ключово значение. Не вземайте каквото ви попадне срещу високата температура и болките. Не посягайте и към антибиотика, преди да е потвърдено, че се е насложила бактериална инфекция.
Грипът се лекува със специфични противовирусни препарати, които трябва да бъдат започнати в първите 48 часа от началото на симптомите.

 

 

 

 

Редактор: Татяна Вълкова

Коментари