Публикация

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): Важните неща, които трябва да знаете

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): Важните неща, които трябва да знаете

Какво означава НСПВС?

НСПВС е често използвана абревиатура на Нестероидните противовъзпалителни средства. Това са широко използвани лекарства, които притежават три основни действия: обезболяващо, противовъзпалително и антипиретично. Противовъзпалителните свойства на НСПВС ги правят ефективни при лечението на заболявания, при които болката е свързана с интензивността на възпалителния процес. Познати са още като неопиоидни аналгетици.

 

НСПВС се предлагат под формата на таблетки, капсули, супозитории, кремове, гелове и инжекции. Някои могат да бъдат закупени без рецепта от аптечната мрежа.

Едни от най-често използваните представители на групата са: Acetylsalicylic acid (Aspirin), Ibuprofen, Diclofenac, Piroxicam, Celecoxib, Nimesulide Naproxen... НСПВС могат да се продават или предписват под тези имена или търговска марка.

Аспирин, парацетамол и ибупрофен са най-често използваните медикаменти за овладяване на различни видове болка и възпаления, като парацетамолът не е нестероидно противовъзпалително средство.

 

Важно да се знае: Paracetamol, Metamizol – Аналгин са чисти аналгетици, а не НСПВС.

Винаги е препоръчително преди приема на болкоуспокояващи, вкл. НСПВС, да се консултирате с лекар или фармацевт, посочвайки причината, поради която ще ги приемате!

За какво се използват НСПВС?5

Прилагат се симптоматично при различни заболявания и състояния, включително:

  • главоболие;
  • болки от различен характер;
  • травми и оперативни интервенции;
  • вирусни инфекции, простуда и грип;
  • коронавирусна инфекция (COVID-19);
  • състояния като ревматоиден артрит, остеоартрит, които могат да причинят дълготрайна болка.

 

 

Облекчаване на болка/аналгетично действие: НСПВС се използват за облекчаване на болка при различни ситуации, като например след травми, хирургични операции, при зъбобол, главоболие или при хронични болки.

Противовъзпалително действие: Нестероидните противовъзпалителни средства намаляват възпалението и могат да бъдат полезни при заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит.

Температуропонижаващо действие: НСПВС могат да понижат високата температура при настинка и грип, както и при други състояния, предизвикващи фебрилитет.

Ефекти при прилагане

Аналгетичен ефект: НСПВС предоставят бързо облекчаване на болката.

Противовъзпалителен ефект: НСПВС намаляват възпалението и овладяват съпътстващата го болка.

Антипиретичен ефект: Понижават температурата на тялото при вирусна инфекция, настинка или грип.

 

 

 

Кой може да приема НСПВС

Повечето хора могат да приемат НСПВС, но е препоръчително преди това да се направи консултация с лекар или фармацевт, особено ако:

  • сте на възраст над 65 години;
  • сте бременна или се опитвате да имате бебе;
    кърмите;
  • имате астма;
  • сте имали алергична реакция към НСПВС в миналото;
  • имате или сте имали язва на стомаха или дванадесетопръстника;
  • имате проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците, кръвното налягане, кръвообращението или червата;
  • приемате други лекарства;
  • търсите лекарство за дете под 16 години (не давайте лекарства, съдържащи аспирин, на деца под 16 години).

Не е задължително НСПВС да се избягват в тези случаи, но те трябва да се използват само по съвет на медицински специалист, тъй като може да има по-висок риск от странични ефекти.

Ако НСПВС не са подходящи за Вас, Вашият фармацевт или лекар може да предложи алтернативи, като парацетамол например.

 

Прием и дозировка на НСПВС

НСПВС обикновено се вземат след хранене, за да се намали рискът от гастроинтестинални странични ефекти.1 Дозата се определя от лекар след консултация и определяне на обективното здравословно състояние на приемащия ги.

Важно: Да не се приемат едновременно две или повече НСПВС. Високата доза не усилва ефекта, а повишава риска от странични ефекти.

Честата и неконтролирана употреба на болкоуспокояващи ни прави в крайна сметка по-чувствителни към болката. Важно е обаче приемът, дозата и честотата да става след медицинска консултация, и също така да има информация за възможните странични ефекти и ситуации, в които НСПВС не са подходящи. От значение е и стриктната пауза при вземане на НСПВС. Експертите препоръчват болкоуспокояващите да се пият по-малко от 10 дни в месеца. През останалия период може да се опитват други начини за преодоляване на болката като физиотерапия, правилно хранене, много движение и спазване на разумен дневен режим на работа и почивка.

Винаги следвайте указанията на лекаря или инструкциите на опаковката!

 

Странични ефекти на НСПВС

Както всички лекарства, съществува риск от странични ефекти от НСПВС. Те обикновено са по-чести, ако приемате високи дози за дълго време, или сте в напреднала възраст, или с лошо общо здраве. НСПВС, отпускани без рецепта, обикновено имат по-малко странични ефекти от по-силните лекарства, отпускани с рецепта.

 

Възможните нежелани реакции на НСПВС включват:

 

Проблеми с гастроинтестиналния тракт и лошо храносмилане  – включително стомашни болки, гадене и диария, запек

  •  Язва на стомаха/дванадесетопръстника  –  могат да причинят вътрешно кървене и анемия; ако приемът им е наложителен, може да Ви бъде предписано допълнително лекарство за защита на стомаха, за да се намали този риск.

Алергични реакции: Включително сърбеж,  смущения в сърдечния ритъм и затруднено дишане. Ако имате висока чувствителност към лекарства, съобщете го на своя лекар или фармацевт.

В редки случаи НСПВС могат да причинят проблеми с черния дроб, бъбреците или сърцето и кръвообращението, като сърдечна недостатъчност, инфаркти и инсулти.

Други странични ефекти могат да бъдат главоболие, световъртеж, зрителни нарушения и др.

Взаимодействия с други лекарства:

Някои НСПВС могат да реагират непредвидимо с други лекарства и приемът им може да повлияе на това колко добре действа едно от двете лекарства, както и да увеличи риска от нежелани реакции.

Особено важно е да получите медицински съвет, преди да приемете НСПВС, ако приемате 1

  • друго НСПВС;
  • лекарства, използвани за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци;
  • лекарства, използвани за лечение на автоимунни състояния, като артрит или улцерозен колит;
  • лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане;
  • лекарства, използвано за лечение на психични проблеми, включително биполярно разстройство и тежка депресия;
  •  лекарства, използвана за лечение на възпалителни състояния като  ревматоиден артрит;
  • някакъв вид антидепресанти - лекарят ще прецени дали са съвместими с прием на НСПВС;
  • ако не сте сигурни дали лекарството, което приемате, е безопасно да се приема едновременно с НСПВС, проверете в листовката или попитайте фармацевт/лекар.

Кога и за кого НСПВС не са препоръчителни

Не се препоръчва НСПВС да се използват по време на бременност и кърмене, особено в първото и третото тримесечие на бременността.

Хора със заболявания като язва, астма, бъбречни проблеми, сърдечни или онкологични заболявания трябва да бъдат внимателни и да се консултират с лекар преди приема на НСПВС.

 

Рисковете от този клас лекарства като ибупрофен или диклофенак, както и от аналгетика парацетамол доскоро бяха свързвани предимно с риск за черния дроб. Тъй като те се продават свободно в аптеките, съществува реална възможност някои хора да прекалят с дозата или да не съобразят приема им със здравословното си състояние. Затова фармаколози от Германия (от университета в Ерланген, цитирани от немското сп. „Фокус“3) и Великобритания 2 излязоха с искане да се въведе ограничение при продажбата на някои болкоуспокояващи. Според тях те трябва да се продават само срещу рецепта. В противен случай лесно можело да се надвиши безопасната доза.

С оглед да се минимализира сърдечносъдовият риск, високите дози ибупрофен (равни на или повисоки от 2400 mg дневно) трябва да се избягват при пациенти със сериозни подлежащи заболявания на сърцето или кръвообращението като сърдечна недостатъчност, сърдечно заболяване или проблеми с кръвообращението, както при пациенти, които са имали сърдечен пристъп или инсулт6. Лекарите оценяват рисковите фактори при пациента за заболявания на сърцето или кръвообращението, преди да започнат дългосрочно лечение с ибупрофен, особено ако се изискват високи дози. Рисковите фактори включват тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и високи нива на холестерол в кръвта. 6

Важно: Според Комитет за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата не се наблюдава нарастване на сърдечносъдовия риск при приложение на ибупрофен при дози до 1200 mg дневно, най-високата доза, която по принцип се използва в Европейския съюз (ЕС) за отпусканите без лекарско предписание (OTC) препарати за перорално приложение.

Нестероидните противовъзпалителни средства са мощни лекарства, които могат да бъдат изключително полезни при облекчаване на болка и възпаление. Продължителното главоболие или болка в ставите обаче трябва да се лекуват непременно от специалист – невролог, ортопед, ревматолог.

 

 

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.nhs.uk/
https://www.independent.co.uk/
https://www.focus.de/
https://www.who.int/
https://www.mh.government.bg/

Коментари