Публикация

Не можете да се заразите с хепатит от кихащи и кашлящи хора

Няма как да се прогнозира дали епидемията от хепатит А в Стара Загора ще обхване други големи градове, но вече се забелязва повишена заболеваемост в Хасково, Пловдив и околни населени места.


Това заяви пред Хелт Медия доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в Медицинския университет в София.

Единични случаи на вирусното заболяване има и в София.

Според нея една от причините за сегашната епидемия са няколко предходни спокойни по отношение на това заболяване години, в които хората не са се срещали с вируса и това е довело до спадане на имунитета на ниво популация.

Има два начина за създаване на имунитет срещу заболяването – прекарване на болестта или имунизация. И в двата случая се създава пожизнена невъзприемчивост към хепатит А. Но в България много малко хора се ваксинират срещу хепатит А, за разлика от по-тежко протичащия хепатит Б, за който от 1996 година ваксината е задължителна и се прилага масово. Иначе страната ни разполага с качествени и сигурни ваксини срещу хепатит А.

Заразяването с вируса на хепатит А става изцяло по фекално-орален механизъм. Т.е. при замърсяване на ръцете след посещение в тоалетната, носителят на заболяването разнася причинителя, пипайки различни предмети – банкноти, храни, дръжки на врати, кранчета на мивки и т.н. Вирусът е доста издръжлив на условията в околната среда, включително и на почистване със спиртни разтвори. Унищожава се при почистване с хлорни препарати и при излагане на висока температура – над 60 градуса.

Никой не може да бъде заразен по въздушно-капков път, т.е. чрез слюнка, носни секрети и др., при кихане и кашляне на болен човек. Затова предпазването не е с маски, както е например при грипния вирус.

За предпазване е много важно стриктното измиване на ръцете многократно през деня, както и използване на сигурни хранителни и питейни източници.

По време на епидемия не се препоръчва имунизация, защото болестта има дълъг инкубационен (скрит) период, през който човек не подозира, че е заразен. Класическите признаци на заболяването са грипоподобни – температура, втрисания, обща отпадналост, стомашно-чревни прояви – диария, болки в корема, повръщане. Понякога урината потъмнява, а изпражненията стават светли. Част от пациентите пожълтяват видимо, но те не са преобладаващият процент. Много от засегнатите нямат никакви видими признаци и при тях заболяването протича скрито.

Най-често хепатит А завършва с пълно оздравяване, без трайни последици за здравето. При част от пациентите обаче се проявява в тежка форма, затова се налага всички да постъпят в болница, докато се установи как протича заразата.

Коментари