Публикация

Традиции и иновации в невросонологията

Традиции и иновации в невросонологията

Специалисти от различни звена на Военномедицинска академия (ВМА) взеха активно участие в Деветия национален конгрес с международно участие, организиран от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика с подкрепата на ВМА.

Създател и вдъхновител на Асоциацията бе проф. д-р Екатерина Титянова

която ни напусна внезапно в началото на миналата година. Нейните колеги и наследници продължиха традицията форумът да бъде международен, мултидисциплинарен и подкрепян от изследователската група по невросонология към Световната федерация по неврология, ВМА, Национална спортна академия „Васил Левски“, Българската академия на науките и изкуствата и Българския лекарски съюз.

Радващо е, че след кратко прекъсване заради пандемията от COVID-19, отново имаме възможност да се срещаме на живо и да споделяме опит с колеги от цял свят. За щастие това глобално предизвикателство не ограничи развитието в науката, напротив – даде възможност за нови знания и умения, при това в условията на една изключително динамична обстановка, каза в приветствието си от името на ръководството на ВМА полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на лечебното заведение.

През годините Асоциацията изгради школа от млади и надеждни специалисти от цялата страна

които чертаят пътя към усъвършенстване и внедряване на иновативни и успешни практики за превенция, диагностика и лечение на най-значимите неврологични заболявания.

 

Вярвам, че тези традиции ще бъдат продължени, а богатата научна програма на конгреса ще допринесе за обмяната на този опит и за набелязването на нови научни върхове, към които да се устремите, заяви още полк. доц. Димо Димов.


В рамките на форума бяха засегнати

съвременните възгледи и методи за диагностика и лечение на мозъчно-съдови заболявания

както и иновациите в невросонологията.

Коментари