Публикация

Водещ италиански експерт в борбата с рака пристига за конференция в София

Посолството на Италия в София, Италианската търговска камара в България, Италианската лига за борба с рака (LILT)  и Българското научно онкологично дружество организират конференция за възможностите за превенция на злокачествените заболявания. Събитието ще се проведе в София на 9 ноември 2023 г. от 9 ч. в хотел „Милениум“ и се очаква да бъде открито от посланичката на Италия в София Джузепина Дзара и от официални представители на българските здравни власти.

 

Пред CredoWeb председателят на италианската търговска камара Алессандро Джерето заяви, че всяка година в Европа около 3 милиона души получават диагнозата „рак“, като България е сред държавите с най-висока честота на злокачествените заболявания. „Това ни мотивира да поканим в София един от водещите италиански специалисти в борбата с рака – проф. Франческо Шитули (Prof. Francesco Schittulli), президент на Lega Italiana per la Lotta contro i Tumori – LILT - най-старата европейска асоциация, която се фокусира върху превенцията в онкологията“, каза г-н Джерето.  


От страна на българската онкологична общност в конференцията ще участват водещите специалисти проф. Асен Дудов и проф. Галина Куртева. Очаква се българо-италианският форум за превенция на рака да стане традиционен и в неговите рамки да се обменят успешни практики в борбата с онкологичните заболявания, в които Италия има повече от 100 години опит. 

Коментари