Публикация

Лаборатория „ЛИНА” подкрепя месеца на мъжкото здраве

Лаборатория „ЛИНА” подкрепя месеца на мъжкото здраве

За поредна година лаборатория "ЛИНА" подкрепя популярната кампания MOvember за повишаване на осведомеността за мъжкото здраве и по-конкретно - за рака на простатата. През целия ноември в самостоятелните лаборатории и манипулационни на “ЛИНА” изследванията на общ PSA (total PSA) и свободен PSA (free PSA) ще са на преференциални цени - от 18 лв. на 12 лв. всяко.

 

„Мисията ни през този месец е да подпомогнем нашите братя, бащи, съпрузи и приятели да обърнат по-голямо внимание на собственото си здраве, като отделят малко време за така важното посещение в лабораторията”, заявяват от „ЛИНА”.

 

Според статистиката ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете над 50-годишна възраст. Въпреки това, когато е открит в ранни стадии, е напълно лечим. За съжаление често раковите заболявания се развиват без видими симптоми, затова редовните прегледи и профилактичните изследвания са от съществено значение.

 

Двата туморни маркера, предлагани на намалени цени от „ЛИНА”, играят важна роля в диагностиката. Нека научим повече за всеки от тях:

 

Общ PSA (простатно-специфичен антиген): Този маркер е единственият, признат и използван като средство за скрининг на рака на простатата.

 

Свободен PSA (свободен простатно-специфичен антиген). В комбинация с общия PSA, свободният PSA помага за разграничаване между злокачествени и доброкачествени състояния на простатата, когато стойностите на общия PSA се намират в така наречената "сива зона" от 4.0 до 10.0 ng/ml. Изследването на свободния PSA самостоятелно, както и при нормални нива на общия PSA, няма диагностично значение.

 

Важно е да се спазват определени изисквания преди изследванията

 

Да не се извършва еякулация в последните 48 часа и да се изчака поне 7 дни след ректално туширане или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза. Изследванията трябва да се правят  поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит. Добре е резултатите от туморните маркери  да бъдат консултирани с лекар.

 

С участието си в месеца на мъжкото здраве лабораторията "ЛИНА" прави профилактиката по-достъпна, за да мотивира мъжете да се грижат по-добре за своето здраве.

 

Пробите за изследванията могат да бъдат взети във всички филиали на "ЛИНА" в следните региони: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Таксата манипулация е 2 лв.

Коментари