Публикация

Безплатни прегледи за рак на простатата в ИСУЛ

Безплатни прегледи за рак на простатата в ИСУЛ

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обявява безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза през целия месец ноември. Прегледите ще се провеждат в два кабинета като в инициативата ще се включи целият екип на клиниката, включително и нейният началник – акад. проф. д-р Чавдар Славов. Поводът е Световният месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember, насочена към мъжкото здраве, уточняват от лечебното заведение.

Безплатните прегледи ще се осъществяват по следния график:

Кабинет 217
Всеки работен ден от 12:00 до 13:00 часа
Пациентите ще преглежда: доц. д-р Валентин Владимиров
Задължително е предварително записване на тел. 02943611 (между 11:00 и 12:00 часа в работни дни).


Кабинет 225
Понеделник (от 12:00 до 13:00 часа) – акад. проф. д-р Чавдар Славов
Вторник (от 13:00 до 14:00 часа) – доц. д-р Еленко Попов
Сряда (от 10:00 до 11:00 часа) – проф. д-р Йорданка Узунова
Четвъртък (от 12:00 до 13:30 часа) – д-р Дмитрий Дмитренко
Петък (от 12:00 до 13:00 часа) доц. д-р Еленко Попов
Задължително е предварително записване на тел. 029432201 (между 12:00 и 13:00 часа в работни дни).

Необходимо е за прегледа пациентите да разполагат с актуално изследване на ПСА

(Простатоспецифичен антиген), проведено преди не повече от месец, и да не са уринирали през последния час и половина.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете

Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

 

Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата, има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с Център за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза

Това е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, ендокринолози, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването, да се случва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

40 пациенти на възраст между 52 и 89 години вече се подложиха на иновативната терапия

При само двама от тях се е наложило към брахитрапията да се включи допълнително лечение. Това означава, че терапията е била достатъчна и напълно успешна при 95% от пациентите. В повечето случаи тези пациенти са открити при профилактични прегледи, затова уролозите от ИСУЛ призовават мъжете да не изпускат тази възможност, която би им спестила много страдания и неудобство в бъдеще.

Какво представлява самата брахитерапия

При нея в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

Вижте кои са лекарите, които ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията

Акад. Чавдар СлавовАкад. проф. д-р Чавдар Славов е началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Центъра за съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза.

 

Акад. проф. д-р Славов е национален консултант по урология. Специализирал е в Русия, Франция, Англия, САЩ, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология.

 

Има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни метода. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица.

 

Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация.


Проф. Йорданка УзуноваПроф. д-р Йорданка Узунова. През 1980 г. придобива специалност по урология. Проф. д-р Узунова е доктор по медицина след защитена дисертация през 1986 г., доктор на медицинските науки през 2007 г. През 2003 г. придобива магистърска степен по Обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ. През 2004 г. става магистър по финанси на здравеопазването с професионална квалификация икономист. Специализира в Германия – Берлин и Росток.

 

Автор и съавтор е в 7 учебника и помагала за студенти и специализанти. Има над 180 научни публикации в наши и чужди списания и журнали.

Автор е на 6 признати рационализации в областта на урологията.


Доц. д-р Валентин Владимиров последователно получава научните степени: Доц. Валентин Владимиров асистент, старши и главен асистент. През 1987 г. придобива специалност по урология. Преподавател в МУ – София. Специализира в Брюксел, Белгия, по проблемите на бъбречната трансплантация. П

 

ритежава сертификати за ехографски изследвания в урологията, екстракорпорална литотрипсия, андрология. Член на Българското урологично дружество.

 

Доктор по медицина след защитена дисертация през 2009 г. на тема: „Преканцерози на пениса“. Има над 80 публикации в наши и чуждестранни специализирани медицински издания. Участвал в написването на два учебника и едно ръководство по урология.

 

Доц. Еленко ПоповДоц. д-р Еленко Попов е ръководител на екипа в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, осъществяващ брахитерапия с ниска мощност на дозата. Завършва специалност „Медицина“ с отличие през 2002 г. в МУ – София. През май 2009 г. добива статут на специалист по урология. Успешно преминава писмената част на EBU изпита през септември 2008 г., а през май успешно защитава титла Fellow of European Board of Urology.

 

Придобива научно-образователна степен „доктор по медицина“ през май 2013 г. Тема на докторантурата „Диагностична и прогностична роля на туморните маркери при аденокарцином на простатата“.

 

Неколкократни специализации във Великобритания при проф. N. Buchholz, Royal London Hospital. Oсновни интереси и професионален опит в областта на урологията – простатен аденокарцином, ендоурология, реконструктивна урология, проблеми на инконтиненцията.


Д-р Дмитрий ДмитренкоД-р Дмитрий Дмитренко завършва медицина през 2007 г. в МУ – Плевен. Придобива специалност по урология през 2014 г.

 

С интереси в областта на ендоурологията, онкоурологията и реконструктивната хирургия на пикочо-отделителната система и мъжката полова система, стриктурите на уретрата и в частност – пластика на мъжката уретра., болест на Пейрони и др.

 

Разработва дисертационен труд на тема: „Реконструктивни операции при стриктури на мъжката уретра”.

 

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари