Публикация

Сърдечносъдов бъбречен метаболитен синдром - ново заболяване, дефинирано от Американската кардиологична асоциация

Сърдечносъдов бъбречен метаболитен синдром - ново заболяване, дефинирано от Американската кардиологична асоциация

Затлъстяването и диабет тип 2 увреждат не само сърцето и кръвоносните съдове, но в много случаи и бъбреците. В тази връзка Американската кардиологична асоциация (AHA) предлага да се възприеме наименованието Сърдечносъдов бъбречен метаболитен синдром (СБМС) или Cardiovascular-Kidney-Metabolic Syndrom като нова концепция за заболяване. Предложението е публикувано тук - Circulation (2023; DOI: 10.1161/CIR.0000000000001184).  Научен обзор обобщава текущото състояние на данните ( Circulation , 2023; DOI: 10.1161/CIR.0000000000001186 ). 

 

Отправна точка за новата концепция за заболяването е широкото разпространение на рискови фактори в популацията, които едновременно насърчават развитието на сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и/или бъбречни заболявания. В Съединените щати един на всеки трима възрастни има поне 3 рискови фактора, според AHA.

Основни рискови фактори, широко разпространени в популацията

Те включват затлъстяване, високо кръвно налягане, дислипидемия (хипертриглицеридемия и нисък HDL холестерол) и инсулинова резистентност, комбинацията от които отдавна се нарича метаболитен синдром. Освен диабет тип 2, последствията включват предимно сърдечно-съдови заболявания.

 

Специалистите говорят и за кардиометаболитен синдром. Синдромът СБМ допълва концепцията с бъбречните последствия, които се състоят в увреждане на бъбречните телца (гломерулосклероза) и бъбречните канали (тубероинтерстициална фиброза), което води до нарастваща загуба на бъбречна функция. Това оказва неблагоприятен ефект върху сърдечната функция.

Коремното напълняване повишава производството на адипокини и цитокини

Американски кардиолози виждат причината за CБM синдрома в прекомерното отлагане на мастна тъкан в коремната кухина с производството на адипокини и цитокини, които предизвикват възпалителна реакция в организма с повишен оксидативен стрес, инсулинова резистентност и нарушаване на съдовата функция. Те насърчават развитието на диабет тип 2, но също и сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания. Съществува и взаимодействие между бъбреците и сърцето чрез кардиоренален синдром.

 

AHA разграничава 4 етапа на Сърдечносъдов бъбречен метаболитен синдром. В стадий 0 не са налице рискови фактори за CKM. Въпреки това, за да се предотврати синдрома на CKM, спешно се препоръчва да се придържате към „основните 8 на живота“ ( „life’s essential 8“), които американските кардиолози установиха преди време.

 

Препоръките включват здравословна диета, физическа активност и редовен сън, избягване на тютюнопушене и наднормено тегло. Кръвното налягане, кръвната захар и холестеролът трябва да са нормални. AHA препоръчва на възрастни със синдром на CKM стадий 0 кръвното налягане, триглицеридите, HDL холестерола и кръвната захар да се проследяват от лекар на всеки 3 до 5 години. Освен това веднъж годишно трябва да се измерват обиколката на талията и индексът на телесна маса.

Кога и как започват болестните процеси

В етап 1 на синдрома на CKM вече е имало увеличение и/или нездравословно разпределение на телесните мазнини (висцерално затлъстяване) и/или нарушение на глюкозния толеранс, вероятно с преддиабет. На този етап AHA препоръчва да се направят промени в начина на живот, за да се намали телесното тегло с поне 5% чрез здравословно хранене и редовна физическа активност. Ако е необходимо, трябва да се лекува и глюкозната нетолерантност. Пациентите трябва да проверяват кръвното си налягане, триглицеридите, холестерола и кръвната захар минимум на всеки 2 до 3 години.

 

Етап 2 на синдрома на CKM включва хора с метаболитни рискови фактори (диабет тип 2, високо кръвно налягане, високи триглицериди) и такива с ранно бъбречно заболяване. Според AHA тези пациенти имат по-висок риск от влошаване на бъбречната функция или сърдечно заболяване. За да се предотврати това, трябва да се използват лекарства за нормализиране на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

 

При пациенти с диабет тип 2 експертите на AHA препоръчват използването на SGLT2 инхибитори, тъй като те предпазват бъбреците и намаляват риска от сърдечна недостатъчност. Друг вариант са агонистите на GLP-1, които не само понижават кръвната захар, но и улесняват необходимата загуба на тегло и по този начин допринасят за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

 

При пациенти с първоначално бъбречно увреждане трябва също да се използват лекарства, които могат да предотвратят по-нататъшно влошаване на бъбречната функция, като АСЕ инхибитори/сартани за контрол на кръвното налягане. Според указанията, пациентите в стадий 2 трябва да проверяват кръвното си налягане, триглицеридите, холестерола, кръвната захар и бъбречната функция всяка година.

 

В етап 3 на синдрома на CKM вече съществуват субклинични сърдечно-съдови заболявания като коронарна склероза (видима само в сърдечния катетър) или повишени калциеви отлагания (видими на CT ангиография). Увеличаването на NT-proBNP или високочувствителния тропонин или промените в сърдечното ехо могат да показват субклинична сърдечна недостатъчност.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Много интересно и полезно!