Публикация

Кардиохирургичен форум – Варна (Акценти)

Кардиохирургичен форум – Варна (Акценти)

Новостите в минимално инвазивната сърдечна хирургия бяха във фокуса на Кардихирургичен форум – Варна, който се проведе от 26 до 28 октомври във УМБАЛ „Св. Марина“, в партньорство с МУ – Варна. Събитието бе посветено на 18-ата годишнина от създаването на Клиниката по кардиохирургия към варненската университетска болница и в него участваха изтъкнати български специалисти и гост-лектори от чужбина.

Сред широкия кръг от теми бяха иновативните подходи и съвременните тенденции в хирургичното лечение

на пациенти със сърдечносъдови заболявания. Специалистите представиха своя опит в клиничната практика и обсъдиха новите техники в областта на миниинвазивната кардиохирургия.

 

Гости на събитието бяха водещи специалисти с голям принос в развитието на варненската сърдечна хирургия през годините, сред които националният консултант по кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев и кардиохирургът в болница „Сана“ – Щутгарт д-р Венцислав Шейтанов. Международното участие бе представено от началника на кардиохирургичното отделение в Hygeia Hospital - Гърция доц. д-р Аристотелис Панос и от проф. д-р Йено Солонике (Унгария). Проф. Солонике вече 15 години съдейства на Клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ за надграждането до по-високо ниво на извършваните минимално инвазивни операции.

Съвместно с гостуващи лекари бяха извършени 4 операции, излъчвани онлайн в реално време

Сред тях бе и сърдечна интервенция, предавана на живо от Милано и реализирана от проф. д-р Матиа Глаубер, завеждащ отделението по минимално инвазивна кардиохирургия в Instituto Clinico Sand Ambrogio.


При откриването на форума ръководителят на Клиниката по кардиохирургия проф. д-р Пламен Панайотов изтъкна, че събитието има за цел да покаже опита и постиженията на водещи хирурзи в диагностиката и лечението на кардиологични заболявания. „Специалистите имат различен стил на работа и собствен подход към проблемите. Вярвам, че теоретичните презентации и споделеният опит са полезни за всеки специалист и особено за студентите“, подчерта проф. Панайотов.


В приветствието си до участниците ректорът на МУ – Варна проф. д-р Светослав Георгиев изтъкна

значимостта на форума

както за специалистите по кардиохирургия в България, така и за развитието на младите учени и лекари в университета. Проф. Георгиев допълни, че минимално инвазивният подход в сърдечната хирургия е помогнал за бързото възстановяване на множество пациенти и за значителното подобряване на качеството им на живот.


Националният консултант по кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев очерта

предизвикателствата през съвременната кардиохирургия:

„Бъдещето е в създаването на изкуствени сърца. Вече има постигнати резултати в тази област. Това ще даде шанс за живот на хората с хронична сърдечна недостатъчност, тъй като трансплантацията от донор е ограничена в цял свят.“

 

От създаването на Клиниката по кардиохирургия към варненската университетска болница „Света Марина“ до днес са извършени близо 7700 големи сърдечни операции.

Коментари