Публикация

Д-р Иван Маджаров: 70% от лекарите са без достъп до електронни рецепти

Д-р Иван Маджаров: 70% от лекарите са без достъп до електронни рецепти

Около 70% от лекарите нямат възможност да изписват електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Това стана ясно от думите на председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Причината е, че повечето от медиците не са регистрирани като лечебни заведения. Той също така посочи, че много от тях нямат достъп до безплатното мобилно приложение за издаване на електронни рецепти, защото там има изискване за наличие на електронен подпис. Като проблем д-р Маджаров посочи работата със Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА). По думите му в момента тя не работи с антибиотици. Той припомни и проблема с разминаването на информацията, с която разполага софтуерът на лекарите и този на аптеките.

Д-р Маджаров обвини за неразбориите с електронните рецепти

за антибиотиците и диабетите медикаменти Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Според него от там не са тествали предварително процеса и не са отчели грешките. А грешките, по думите му, са много. Статистиката сочи, че от 16 октомври, когато бе въведена забраната за хартиени рецепти за антибиотиците, са издадени 204 230 електронни. От тях 14 164 са анулирани. Той също така обяви, че през последните две години са издадени 44 000 електронни рецепти, но само 1000 от тях са изпълнени, именно заради съществуващите проблеми. Д-р Маджаров добави, че процесът не е бил наблюдаван от отговорните институции, а грешките не са отчетени.

 

Председателят на БЛС бе категоричен, че

пациентите искат да има възможност както за изписване на електронни рецепти, така и за хартиени

Той даде пример с редица държави в Европейския съюз, в които съществуват паралелно електронни и хартиени рецепти. По думите му единствената страна, която е забранила хартиените рецепти, е Естония.

 

Д-р Маджаров добави, че БЛС настоява да бъде върната възможността за избор между електронна и хартиена рецепта и добави, че Лекарският съюз ще защити правата на лекарите по съдебен път, ако те не бъдат чути от институциите.  

 

По публикацията работи: Бойко Бонев

Коментари

Считам за разумно всички колеги лекари, членове на БЛС, без значение дали работят в лечебно заведение, имат индивидуална практика или са все още без придобита специалност, да имат право да изписват лекарства на електронна рецепта, все пак всички сме лекари 24/7 365 дни, където и да се намираме, всички имаме УИН и плащаме членски внос за правоспособност и да можем да практикуваме. Надявам се от колегията да се направи необходимото за решаване на този проблем и да бъдат защитени правата на всички лекари!

Абсолютно подкрепям становището на БЛС. Ощетени са не само лекарите, които нямат електронен подпис, но и работещите в болничните заведения, тъй като не могат да изпишат лечение нито за себе си нита за блозките си. Що за специалисти сме щом трябва ОПЛ да ни предписва лечение. И за пенсионираните колеги също е проблем. Когато се взема такова решение за въвеждане от упор на нещо ново е уместно първо да се иска становището на заетите с истинско лечение, а не на администратори. Искрено се надявам тази недомислица да бъде коригирана. Нужен е контрол на антибиотичната терапия, за да не се стига до развитие на резистентни щамове с неконтролируемото изписване на антибиотици, но това да става по този недообмислен и затрудняващ работата начин.

Безумие е рязкото въввеждане на електронни рецепти и електронни мед. бележки. Всеки електронен докуменст е пълен с неясноти, особено за дозирането на лекаството. Написването на електронна рецепта отнема около 10 мин., а на електр. мед. бележка около 15 мин. Аз не работя със НЗОК и дадок 300 лв. на година на компютър за да мога да издавам електронни мед. бележки. А също и 200 лв. на компютър за инсталация на софтуеъра. Не всички лекари работят със НЗОК и нямат техния софтеуър. Те да не издават ел. бележки и рецепти ли!? Мисля, че това нововъведение нарушава правата както на пациентите, така и на лекарите. Къде са пациентските организации? Мисля, че всички трабва да бойкотираме издаването на електр. мед. бележки и рецепти.

Правилна позиция на БЛС,макар и малко закъсняла.Трябваше  по-рано да се реагира на това необмислено решение на МЗ.Тези хора работят на принципа проба-грешка.Надявам се,че все пак ще се вслушат в гласа на разума.

Напълно подкрепям д-р Маджаров. Отнети са права на лекарите, придобити с получаване на дипломата и полагането на Хипократовата  клетва. Неразбориите в фармацията и търговията с лекарства не може да се стовари  на главата на  лекарския състав. И другия важен проблем - като се пенсионира един лекар, кой ще му  предписва лекарствата на него самия и на семейството му  - ще се моли на  дом. лекар или  друг колега. Правите лекарите за смях с тези разпоредби и Вас  също!

Тъй като приложението за електронни рецепти работи само на последни софтуерни версии,моля министерството да раздаде служебни телефони и таблети произведени след 2022 г.и поносимо бързодействие.Все пак щом има някакви административни разпоредби ,редно е да се осигури базата за осъществяването им.

Имам две специалности - обща медицина и трудова медицина. Считам за разумно всички колеги лекари, членове на БЛС, без значение дали работят реално в лечебно заведение, трябва да имат право да изписват лекарства на електронна рецепта, все пак сме лекари 24/7, където и да се намираме, всеки има УИН и плащаме членски внос. Надявам се от колегията да се направи необходимото за решаване на този проблем и да бъдат защитени правата на всички лекари!


   В началотоо  на  електронното  изписване  на  лекарствата   ни  изкомандваха   аптеките   с    опит      да  започнем  цял  месец  по  рано да    ги  изписваме  ,дори  да  сме  преписвали  изписаните  наново. А сега–  толкова  оживени  коментарии и  като  че   ли  повече  оплаквания   от  изпълняващите  тези  рецепти , че  и самите    те  не можели да  имат  антибиотик без  рецепта,отколкото  от  изписващитеА до  сега  как  можеха?.Ясно   е   ,че антибиотиците трябва  да  се  изписват по  необходимост и  след  преценка и  е  излишно  да  се   подиграват има  ли   антибиограма.А ако  трябва  да се  променя  нещо не  е  ли  ясно ,че  трябва  да  се  проработи , обмисли  и  изпита.И да  има  хибриден вариант, и  се  задържа при  изпълнението  рецептата  за  антибиотик  на  хартия за   отчет -ще  е  друго  - на  нея  има  УИН, печат и  дата. Дори  и  на  неработещите  или  пенсионирани  лекари.  

              Много   ясно,  ,че  трябва  да  има  контрол при  изпълняването  на   електронните  рецепти.Но само  при  тези  за    наркотичните  средства  и за  антибиотиците   ли?Какво  е   това  само  по  ЕГН  да се   отпущат  медикаменти  по  НЗОК  и  да  не  се  иска  или  може  да  се  види  предното  изпълнение на  тетова  лекарства. ?Както  ида   се"  види  и  изпълни" отрязък В  на  анулирана   шест  секунди след  изписването тримесечна   рецепт и то  защото  софтуерът на  съседна  аптека  я  намерил като  читава.Докато    софтуерът  на  аптеки  и  на лекари не  е   изготвен  от  работодателят  т. е.  от Здравната  каса ще  е  така .Проблемът     и конфликтът  е  заложен и  предопределен..А  и докато нямаме  достъп до аптеките  по данните  от електр. рец. книжка  , а
  са  някякви  символи  и  цифри  и тирета.

С поредното нововъведение на МЗ, рецепти за антибиотици да се изписват само по електронен път се нарушават правата на много голям брой лекари, които не могат да изпишат антибиотик дори за себе си, когато имат нужда. На какво основание трябва да са дискриминирани лекари с една и повече специалности, членове на БЛС, само поради мястото на упражняване на професията? Надявам се ръководството на БЛС да защити правата ни по съдебен ред.
доц. д-р Боряна Русева, д.м.