Публикация

Какво е билкова тинктура и как да я приготвим сами у дома

Какво е билкова тинктура и как да я приготвим сами у дома

Билки и отвари са популярни в България, а тинктурата е друг начин да извлечем най-полезните съставки от лечебните растения. Готови разтвори вече може да се купят и в аптеката, но изкушението е голямо да приготвим сами и у дома.

Какво представлява тинктурата

Тинктурата е концентриран билков екстракт, получен чрез накисване на части от растения (обикновено сушени билки, плодове, кора или корени) в алкохол или оцет за определен период от време. Алкохолът или оцетът извлича активните съставки от растенията, което води до получаване на лечебна течност. Тя може да се използва за различни терапевтични цели.

Как се прави тинктура? Необходимите материали са:

  • Сушени или пресни билки/растения по избор според целта;
  • Силно устойчив алкохол (като водка или бренди) или ябълков оцет;
  • Чист стъклен буркан с плътно затварящ се капак;
  • Фина мрежеста цедка или тензух;
  • Стъклена бутилка с капкомер или друг контейнер за съхранение.

Изборът на билки е свързан с целта, която искате да постигнете. Билки като ехинацея, корен от валериана, жълт кантарион, плодове от бъз и много други са сред най-предпочитаните. Уверете се, че листата, корените или плодчетата са чисти и без замърсители.

 

 

Частите от растенията трябва да се подготвят като ги смелете или нарежете. Пресните билки трябва да се нарежат на ситно. Оставете ги да поизсъхнат за един ден, за да намалите съдържанието на влага.

 

Поставете подготвените билки в стъкления буркан. Количеството може да варира в зависимост от предпочитанията, но обикновено е добре да напълните буркана от 1/3 до 1/2 със сушени билки или 3/4 с пресни билки.

 

Добавете алкохол или оцет (изберете едно от двете). Изсипете го върху билките, като ги покриете напълно. Оставете около един пръст място до горния ръб на буркана. Затворете плътно буркана и надпишете датата и съдържанието. Съхранявайте го на хладно и тъмно място като шкаф или килер.

 

Разклащайте буркана веднъж на ден през първата седмица, а след това поне веднъж седмично. Оставете тинктурата да престои поне 4-6 седмици. Колкото по-дълго седи, толкова по-силна ще бъде тя.

 

След периода на изчакване прецедете тинктурата през фина мрежеста цедка или тензух, за да отстраните растителните остатъци. Изстискайте или натиснете билките, за да извлечете възможно най-много течност.

 

Съхранението на готовата тинктура също е важно. Прехвърлете прецедената течност в чиста бутилка с капкомер или друг контейнер за съхранение. Съхранявайте на хладно и тъмно място. Правилно съхраняваните тинктури могат да издържат няколко години.

 

 

 

При дозировка винаги започвайте от по-малки количества

Дозировката на тинктурата може да варира в зависимост от използваната билка и желания ефект. Винаги започвайте с по-ниска доза и се консултирайте с опитен билкар или медицински специалист, особено ако използвате тинктурата за лечебни цели.

Бъдете бдителни дали използване точните билки, особено ако ги събирате сами. Някои хора може да са алергични или чувствителни към определени билки. Винаги правете тест с пластир или започнете с малка доза, за да сте сигурни, че няма нежелана реакция.

Възможни ли са някои странични ефекти?

Както при всяко вещество, така и тинктурите могат да имат странични ефекти. До голяма степен те зависят от билката или растението, използвани за направата на тинктурата.

Някои хора може да са алергични към определени билки. Симптомите на алергична реакция могат да включват сърбеж, обриви, подуване, затруднено дишане и др. Ако опитвате тинктура (или някакво ново вещество) за първи път, разумно е да подходите предпазливо, първо да опитате малко количество, за да проверите за нежелани реакции.

 

Някои билки могат да повлияят на лекарствата, отпускани с рецепта. Например, известно е, че жълтият кантарион взаимодейства с широка гама от лекарства, включително антидепресанти, противозачатъчни хапчета и антикоагуланти. Винаги имайте това предвид и се консултирайте със специалист.

 

 

 

Приемането на твърде много тинктура може да доведе до странични ефекти, специфични за въпросната билка. Например, консумацията на прекомерни количества тинктура от корен на валериана може да причини сънливост или световъртеж.

Ако тинктурата е на алкохолна основа и се консумира в големи количества, самият алкохол може да има ефекти, подобни на тези от пиенето на алкохолни напитки. Все пак типичната доза за тинктури обикновено е малка, така че количеството консумиран алкохол е минимално.

 

Хората с хронични здравословни състояния (като чернодробно заболяване, сърдечно заболяване и т.н.) трябва да бъдат особено внимателни, когато използват тинктури, тъй като някои билки могат да влошат състоянието им.

 

Някои билки може да са безопасни за краткосрочна употреба, но могат да причинят проблеми, ако се приемат редовно за дълъг период от време.

 

Има и малък риск, свързан с възможни замърсители. Билките трябва да се берат от екологично чисти места, далеч от оживени автомобилни пътища или райони с индустриално замърсяване. Ако са близо до шосе, в тях може да има тежки метали.

 

 

Може ли да се извличат полезни вещества от билките с масла?

Някои рецепти предвиждат използването на някакъв вид масло за извличане на полезните съставки от билките. Такава е например популярната рецепта за жълт кантарион в зехтин. Готовият продукт обаче не се нарича тинктура, а маслен извлек или мацерат.

 

Мазнината може да се използва успешно като разтворител за извличане на лечебните и полезни свойства от билките. Такива могат да се използват за масаж, готвене, мехлеми или дори като основа за парфюми на маслена основа.

Как да си направим билково масло

Необходими материали:

  • Сушени или пресни билки/растения по избор
  • Масло-носител (зехтин, бадемово масло, кокосово масло, масло от жожоба и др.)
  • Чист стъклен буркан с плътно затварящ се капак
  • Фина мрежеста цедка или тензух
  • Бутилка или контейнер за съхранение на готовото масло

 

 

Процедурата за правене на масления извлек прилича много на тези с тинктурите. Билките се слагат в чистя съд и се заливат с мазнината, като се оставя един пръст място до ръба на буркана. Съдът се покрива плътно.

 

Разликата е, че той се съхранява не на тъмно и студено, а на топло и слънчево място, като перваза на прозореца за около 4-6 седмици. Топлината помага за извличането на лечебните свойства от билките в маслото.

 

И тук, като при тинктурите трябва да проверявате за признаци на мухъл, особено ако сте използвали пресни билки. Ако забележите нещо такова, изхвърлете партидата. След прецеждане, готовото билково масло се съхранява на хладно и тъмно място.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари