Публикация

Лесни съвети за предпазване от остеопороза

Лесни съвети за предпазване от остеопороза

В човешкото тяло има повече от 200 кости, с чиято помощ хората извършват многообразието от дейности във всекидневието си. В определен момент от живота обаче може да се появи остеопорозата с първите си симптоми. При това заболяване се губи костна плътност. Костите стават по-рехави и податливи на счупване. Жените са по-застрашени, особено след хормоналните промени, свързани с менопаузата.

 

Разбира се, има и генетични особености, които правят един човек повече или по-малко податлив на остеопороза. Рискът е индивидуален, но всеки може да направи нещо, за да го намали или да подобри състоянието си, ако намаляването на костната плътност вече е започнало.

Какво се случва в тялото при остеопороза

Остеопорозата е заболяване, при което костната плътност и структура се влошават. В резултат на това костите задържат все по-малко от минералите, които им придават твърдостта. За съжаление това не е пряко свързано с консумацията на калций, както мнозина си мислят. Процесите са много по-сложни и многопластови. В тях са въвлечени хормони, клетъчни механизми като разграждане и съграждане на костта чрез остеобласти и остеокласти. С времето балансът между образуване на нова тъкан и разграждането на старата се нарушава в полза на второто.

 

Последствията може да са много неприятни. Дори леки падания или травми водят до счупвания. Често това се случва на ръката, китката или тазобедрената кост.

Кой е в риск за остеопороза

Възрастта и полът са решаващи фактори. „Жените имат по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото мъжете, което се дължи главно на хормонални промени по време на менопаузата“, казва общопрактикуващият лекар д-р Татяна Захарова, цитирана от News-air.

 

Остеопорозата засяга приблизително една на всеки четири жени на възраст над 65 години. Вече има медикаменти, които могат да повлияят негативно на стабилността на костите, особено ако се прилагат продължително време. Такъв пример е терапията с кортизон, назначавана при белодробни заболявания.

 

Генетиката също играе роля. Ако в семейство Вече има случаи на остеопороза, рискът нараства. Пушенето също може да има отрицателно въздействие върху костната плътност. Влияят още начинът на хранене, начинът на живот, обездвижването.

Как да се пазите от остеопороза

Възраст, пол и генетиката са признати рискови фактори за понижаване на костната плътност. Все пак има неща, които можем да направим, за да спрем задълбочаване на заболяването.

 

Особено важно е човекът да бъде физически активен. По-специално силовите тренировки могат да предпазят костите от остеопороза. „В следствие на натоварването костта се реконструира и става по-стабилна“, обяснява д-р Захарова.

 

С напредване на възрастта има смисъл да се съсредоточите върху спортове, които развиват координацията и баланса. Например йога или пилатес. Това намалява риска от падане и следователно от фрактури на костите. Ако вече изпитвате болка, имали сте травми и не искате да използвате уреди за упражнения, опитайте акваджогинг или водна гимнастика.

Каква е ролята на диетата

„Богатата на калций диета е важна. Защото калцият е най-важният минерал в нашите кости. Когато много хора чуят думата калций, първо се сещат за мляко и млечни продукти като сирене и извара. Но зелените зеленчуци като спанак също помагат за задоволяване на тези нужди,“ казва лекарката.

 

Минералната вода също може да бъде важен източник на калций. Има смисъл да се сравнява информацията на етикетите, тъй като съдържанието на водата се различава значително според водоизточника. Чешмяната вода обикновено съдържа малко калций.

Много важно е да се консумират повече протеини. Особено възрастните трябва да обръщат внимание на това, за да предотвратят загубата на мускули. Силните мускули предпазват костите като буфер и намаляват риска от падания.

 

Как да разберете от колко протеини имате нужда? Ето едно основно правило: 1 грам протеин на килограм телесно тегло всеки ден. Всеки, който тежи 70 килограма, трябва да приема 70 грама протеин. Подробна информация за това, кои продукти колко протеин съдържат, има на етикета на стоките, а също и в интернет. Например 200 грама нискомаслена извара съдържат около 26 грама протеин.

 

Още едно хранително вещество е важно за здравите кости: витамин D. С негова помощ организмът усвоява калция по-добре. Витамин D не е обикновен витамин. Той участва в много процеси, включително и свързани с имунната система. Нашето тяло може да го произвежда чрез синтез в кожата. За целта се нуждае от ултравиолетово лъчение, което получаваме при излагане на кожата на слънчева светлина.

 

Нивата му може да са ниски през зимата, така че може да си струва да проверите нивата на витамин D и да вземете добавки, съветва лекарката.

Остеопороза: Внимавайте за тези предупредителни знаци

Заболяването се развива постепенно и коварно, без осезаеми симптоми. Фактът, че костите вече са загубили значителна стабилност, често се забелязва, едва когато е настъпила първата костна фрактура.

 

Има някои предупредителни признаци, които показват, че остеопорозата вече прогресира. Например, ако забележите, че сте загубили няколко сантиметра на височина или ако ставате все по-прегърбени.

 

Съвременните препоръки в Европа включват измерване на костната плътност за всяка жена в менопаузата. Става дума за специализирано рентгеново изследване, което показва има ли промени в костта и какви.

Коментари