Публикация

Как правилно да пием лекарства - 8 основни правила

Как правилно да пием лекарства - 8 основни правила

Когато става въпрос за медикаменти без рецепта, много хора смятат, че щом са в свободна продажба, те не биха могли да им нанесат някаква вреда. Това обаче съвсем не е така!

Правилният начин на прием на лекарства е изключително важен, особено когато става въпрос за НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства) и ОТС (без рецепта) продукти.

 

Винаги и на първо място: Консултирайте се с лекаря си, когато решите да приемате даден медикамент, колкото и безобиден да ви изглежда. Медицинският специалист ще прецени здравния ви статус, дали имате придружаващи забопявания; дали приемате други лекарства и какви; каква би била най-правилната терапия и схема на прием.

 

Когато пиете лекарства, които са достъпни без рецепта  в аптеката или дрогерията, имайте предвид някои важни неща, за да бъдат ефективни и най-вече – да не ви навредят:

Дозировка

Винаги четете инструкциите, предоставени с лекарството. Следвайте дозировката, начина на прием и времето, в което трябва да  приемате медикамента, както са указани в листовката.

Просто правило е да разпределите часовете на прием  равномерно в цялото денонощие и да спазвате интервалите.  Дори когато човек спи, организмът му работи, в това число – сърцето, черният дроб, бъбреците. Същото важи и за болестите и вирусите, които борим в тялото си.

 

ВАЖНО: Не приемайте лекарствата хаотично, а на равномерни дози, разпределени в цялото денонощие.

 

30 минути или час отклонение не е от значение, но никога не наваксвайте пропусната доза, приемайки две наведнъж.

 

 

Не чупете таблетката, освен ако лекар не е препоръчал да разделите дозата. Обикновено хапчетата, чиято доза може да бъде разделена, имат указателна черта по средата. Ако имате въпроси или съмнения, консултирайте се с лекар или фармацевт. Никога не увеличавайте дозата, без това да ви е препоръчано от специалист! Не се доверявайте на съвети, които не са от медицински специалисти!

Преди или след хранене?

Някои лекарства трябва да се пият преди хранене, докато други - след хранене, има и такива, които задължително се приемат с храна. Това зависи от типа на медикамента и как той взаимодейства с храната.

 

ВАЖНО: Лекарствата с препоръка за прием преди хранене се приемат на  празен стомах, след което 30 минути не се консумира нищо.

 

Така медикаментът попада в празния стомах, смесва се с храносмилателните сокове и се абсорбира максимално ефективно. Ако веднага след това се хапне дори плод или бисквита, усвояването на лекарството се забавя или дори нарушава.

Някои лекарства, особено НСПВС, могат да предизвикат дискомфорт или болка в стомаха и червата. За да намалите този риск, приемайте ги след хранене. Лекарствата, които се вземат след хранене, обикновено са за нормализиране на стомашните киселини и жлъчните сокове. 

 

 

 

Тези, които се приемат с храна, трябва задължително да бъдат консултирани с лекар и фармацевт по отношение на храната, с която могат или трябва да бъдат приемани.

Винаги четете листовката и препоръките в нея! Имайте предвид, че някои видове храни могат да повлияят на действието на медикамента, дори когато става въпрос за билкови продукти. Често се изисква да има някакъв по-голям период на изчакване между приемането на този вид храна и медикамента. Попитайте лекаря или фармацевта, за да получите най-добър съвет по отношение на съчетаването на хранителния режим с приеманите лекарства.

С какво да приемаме лекарствата – вода или друга течност?

Винаги с вода, освен ако в листовката не е указано нещо друго, или лекарят не ви е препоръчал друга течност. Обикновено водата се счита за най-подходящата за прием на лекарства и то в натурален вид – вода, не сок, чай или кафе. Млякото, особено киселото, може да придружава приема на лекарствени продукти, но не и ако имате лактозна непоносимост или в листовката изрично е посочено друго.

 

 

 

ВАЖНО: Избягвайте да приемате лекарствата с алкохол и газирани напитки, тъй като те може да взаимодействат с някои медикаменти и да намалят тяхната ефективност.

 

Внимавайте с алкохола:

 

Не употребявайте алкохол едновременно с НСПВС, тъй като това крие много рискове за здравето. В някои случаи взаимодействието на медикамента с алкохол може да намали ефективността на лекарствата или да ги направят безполезни. В други случаи, алкохолът може да направи лекарствата вредни или дори токсични за тялото.

 

Много лекарства, като хапчета за сън, болкоуспокояващи и медикаменти за тревожност, приети с алкохол, могат да причинят седация, да забавят дишането и да предизвикат сънливост.

 

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ: Алкохолът често има вредни взаимодействия с лекарства , отпускани с рецепта; лекарства без рецепта и дори някои билкови лекарства.

Взаимодействието на алкохол с лекарства може да причини проблеми като:

  • гадене и повръщане;
  • главоболие;
  • сънливост;
  • замаяност;
  • припадък;
  • промени в кръвното налягане;
  • Разконцентрираност и загуба на координация.

Смесването на алкохол и лекарства също може да увеличи риска от усложнения като:

  • увреждане на черния дроб;
  • сърдечни проблеми;
  • вътрешен кръвоизлив;
  • нарушено дишане;
  • депресия.

Едновременен прием на повече от едно лекарство

Възможно е различните специалисти, които посещавате, да ви препоръчат различни медикаменти, без да имат координация помежду си. Дори тези лекарства да се отпускат без рецепта, винаги съобщавайте на лекаря си какви други лекарствени продукти приемате, дори ако се касае за хранителни добавки. Ако трябва да вземате няколко лекарства едновременно, консултирайте се с лекаря или фармацевта си. Те ще ви дадат инструкции как точно да ги приемате, за да се избегне неблагоприятно или вредно взаимодействие между медикаментите.

 

ВАЖНО: Посъветвайте се с лекар или фармацевт преди да приемете НСПВС, ОТС продукт или хранителни добавки в комбинация с други лекарства.

 

Не е добре да приемате заедно дори наглед безобидни лекарства. Добре е между отделните приеми да има интервал от 30-60 минути.

 

 

 

Важно е също да знаете, че:

  • антибиотици не трябва да се приемат заедно с медикаменти за понижаване на температурата;
  • антибиотици и сулфонамиди не бива да се съчетават;
  • сънотворни и антихистамини не са добра комбинация;
  • препарати, съдържащи желязо, не се комбинират с антиациди.

Лекарства във форма за дъвчене

Напоследък все по-често има лекарствени продукти, които се предлагат във форма за дъвчене. Те са насочени към различни симптоматики и често хората смятат, че няма проблем, ако вместо да ги сдъвчат, ги глътнат директно. Това е неправилно!

 

ВАЖНО: Ако медикаментът е във форма за дъвчене, не го гълтайте цял, дъвчете го, за да подейства!

 

При медикаментите във форма за дъвчене активните съставки по-бързо и ефективно се абсорбират в организма, когато се дъвчат. Следвайте указанията в листовката!

 

Същото важи за медикаменти, за които е указано, че трябва да се смучат или да се държат под езика – приемайте ги по указания от производителя начин!

Лекарства в обвивка/капсула

Ако лекарственият продукт е в обвивка или капсула, то това е решение на производителя, за да може медикаментът да бъде приложен с максималната си ефективност. Затова прочетете в листовката указанията на производителя или ако имате някакви съмнения – консултирайте се с фармацевт или лекар за правилния начин на прием. Не разделяйте, разчупвайте или стривайте капсулата, освен ако в листовката изрично не пише, че може да бъде направено. По този начин (стривайки, разчупвайки) ще нарушите действието й.

Съхранение

Съхранявайте лекарствата на сигурно и защитено място, недостъпно за деца, далече от пряка слънчева светлина и влага! Високата температура и влажността могат да повлияят на стабилността на медикаментите. Слънчевата светлина има свойството да оказва влияние върху някои видове лекарства, особено върху тези, които са чувствителни към светлината. Излагането на пряко слънчево греене може да намали ефективността на лекарствата или дори да причини образуване на токсични съединения.

 

ВАЖНО: Не използвайте лекарствени продукти след изтичане на срока им на годност: Периодично проверявайте срока на годност на лекарствата си и ги изхвърляйте, ако той е изтекъл.

 

 

Продължителност на прием:

Следвайте лечението до края! Не спирайте лечението с НСПВС или ОТС продукти преди насрочения от медицински специалист период на прием, дори ако се почувствате по-добре. Спазвайте указанията на лекаря или инструкциите в листовката на продукта.

 

ВАЖНО: Не препоръчвайте и не отстъпвайте своите лекарства на други хора, без рецепта или съвет от лекар. Всеки човек е различен и може да има различни нужди и рискове за здравето, дори когато се касае за билкови медикаменти или лекарства без рецепта. Ако споделяте личен позитивен опит с дадено лекарство, не забравяйте да препоръчате и консултация със специалист.

 

Наблюдавайте се за нежелани ефекти. Ако забележите нежелани ефекти като гадене, болка в стомаха или обрив, прекратете приема на лекарството и уведомете лекаря си.

 

Консултирайте се с задължително с лекар:

  • Ако имате сериозни здравословни проблеми, включително хронични болки или други състояния, които изискват продължителен прием на НСПВС;
  • Ако сте бременна или кърмите;
  • Ако приемате друти лекарствени продукти;
  • Ако имате алергии или сте получавали странични реакции от медикаменти.

Запомнете, че правилното приемане на лекарства е от съществено значение за поддържането на вашето здраве. Винаги се консултирайте с медицински специалист, ако имате въпроси или съмнения относно лекарствата, които трябва да приемате!

 

текст: Албена Хюбнер

Източници:

https://www.webmd.com/

https://www.ema.europa.eu/

World Health Organization (WHO)

https://health.ec.europa.eu/

Коментари