Публикация

Министър Хинков се срещна с европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакиду

Министър Хинков се срещна с европейския комисар по здравеопазване Стела Кириакиду

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков проведе работна среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду. Визитата е продължение на проведен разговор между двамата в рамките на Редовното заседание на Съвет ЕПСКО през юни, 2023 г., по време на който са заявили готовност за провеждане на по-задълбочени разговори по теми от взаимен интерес.

Основен фокус на дискусията

бяха въпроси, свързани с Европейския план за борба с рака, фармацевтичната реформа, ваксинацията и психичното здраве. В контекста на разговора министър Хинков коментира Националния план за борба с рака 2027 г., който беше одобрен през януари 2023 г. По думите му проектът на този план включва няколко основни направления, сред които превенция, скрининг, иновативна диагностика и лечение, качество на живот, както и създаване на система, която предлага устойчива и модерна грижа.

Европейският план за борба с рака

също беше обсъден и комисар Кириакиду информира за напредъка и постиженията до момента, като подчерта, че препоръките на ЕС за скрининг са актуализирани за първи път от почти 20 години, за да се вземе предвид медицинският и научният напредък. Според нея 90% от европейските граждани, които отговарят на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума, следва да получат такъв скрининг до 2025 г.


Във връзка с достъпа до лекарствените продукти, здравният министър подчерта, че това е сериозно предизвикателство за здравните системи в Европейския съюз и че обсъжданите мерки за справяне с недостига на медикаменти през последните години са изключително важни за нашата страна.


„В рамките на преговорния процес по Фармацевтичния пакет трябва да се отчетат особеностите на отделните държави-членки на ЕС и да се намери правилният баланс за диалог между индустрията и националните компетентни органи. Основната цел за всички държави е да не се допуска ограничаване на достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти“, категоричен бе министърът.

 

От своя страна комисарят подчерта, че като част от един силен Европейски здравен съюз

ключов приоритет е да се създаде единен пазар на лекарства в ЕС

и да се гарантира, че всички европейски граждани имат равен достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства по всяко време.


По отношение на психичното здраве министър Хинков напомни, че в България през 2021 г. е приета Националната стратегия за психично здраве 2021 – 2030. Той подчерта, че за Министерството на здравеопазването е приоритет утвърждаването на съвременно психично здраве, както чрез изпълнение на инвестиции и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост, така и чрез активно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО) в рамките на Двугодишните споразумения за сътрудничество.

Коментари

По всичко личи, че проблемът с недостига на лекарства не е нов, но напоследък той доби някаква причудлива „актуалност“. Нещо подобно с актуалността на „Ковид-пандемията“. Пандемии и лекарства е имало от памтивека, по-точно откакто има хора и животни.
Усилията трябва да бъдат насочени към по-добро и ефективно лекарство-производство и разпространение, а не към ограничаване на потреблението им.
Напълно съм съгласен с казаното от министъра: „Основната цел за всички държави е да не се допуска ограничаване на достъпа на пациентите до необходимите им лекарствени продукти“.
Това привидно влиза в противоречие с казаното от Еврокомисаря „че като част от един силен Европейски здравен съюз ключов приоритет е да се създаде единен пазар на лекарства в ЕС“.
С една дума, да си разменяме лекарства. Добре. ами създайте го този пазар. България има добри традиции във фармацевтичната индустрия и това е добър шанс за печалба. Но това значи по-ефективно производство, по-добро вътрешно снабдяване и експорт (но не и ре-експорт на внесени лекарствени препарати).

Що се отнася до психичното здраве, малко съм скептичен с възможностите на фармацевтката (фармакотерапията) за справяне с този проблем. Той изисква много по-мащабни и дългосрочни планове и усилия – например за равномерно и не-насилствено (не с административни мерки) разселване на популацията из цялата територия на нашата хубава страна. Свръх-концентрацията на населението в 5-6 големи градски гета е генератор на престъпността, на поскъпването на живота и на психични състояния (психо-емоционален стрес) и психични заболявания.