Публикация

Клиниката по урология на „Пирогов“ е напълно обновена

Клиниката по урология на „Пирогов“ е напълно обновена

На големия християнски празник св. Архангел Михаил университетската спешна болница „Пирогов“ откри напълно обновената след основен ремонт Клиника по урология.


„Имаме честта да открием Клиниката по урология. Даваме възможност за оказване на помощ, уникална за България, защото не са много местата, където най-малките пациенти могат да получат квалифицирана грижа, или това е детската урология – ново, уникално звено“, каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

 

Той акцентира на

приоритета, върху който трябва да се наблегне още по-сериозно

– трансплантациите отново да се правят в пироговската урология „До нашето съзнание трябва да стигнем до нивото, в което губейки един човек живота си, да даде шанс на други да продължат своя“.


„Да можем да дадем най-доброто от себе си и дори когато сте най-уморени, когато сте най-изнервени, да не забравяме, че хората, дошли при нас, са дошли с болка и защото имат нужда от нас“, напомни директорът д-р Валентин Димитров.


На откриването присъстваше заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

„Тази клиника ще остане завинаги в историята на българската медицина с първата детска бъбречна трансплантация, извършена под ръководството на акад. Минков, така че пътят е даден още преди много години. Надявам се, наистина да продължите това свято дело“, изтъкна заместник-министърът.

Той допълни, че

здравното министерство е инвестирало почти 8 млн. лв. в този ремонт и оборудване

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пожела успех и отбеляза, че „От тази сграда ще излизат пациенти с усмивка, въпреки че се налага да влизат с тревожни лица“.

 

Генералният директор на Българския Червен кръст проф. Красимир Гигов подчерта, че „Пирогов“ е институция и подари специална икона, която да закриля всички в клиниката и болницата.


Началникът на Клиниката по урология доц. Емил Доросиев изрази благодарности към основателите на клиниката и колегите си: „Благодарности към колегите, които изтърпяха 3 години, знаем какво ни мина, а сега – радости“.


Поздравителни писма бяха получени от президента Румен Радев, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, от председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов, от Иванка Динева – председател на ИАМН, от директора на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и др.


На събитието присъстваха директорите на големите университетски болници, председателите на БЛС – д-р Иван Маджаров, на Столичната лекарска колегия д-р Ваньо Видков, на БАПЗГ Милка Василева, бивши служители на клиниката и много приятели.
Тържественият водосвет отслужи лично Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Ремонтът стартира, когато директор беше проф. Асен Балтов. Продължи няколко години и приключи сега, когато директор е д-р Валентин Димитров.

Коментари