Публикация

За първи път у нас: Имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

За първи път у нас: Имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД направиха за първи път в България имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена.

Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски

от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация, беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, а екип на Клиниката по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за интервенцията.

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение

Мъжът беше с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената – с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения, информират още от лечебното заведение.


Пейсмейкърите, които бяха имплантирани за първи път на български пациенти, са на американската фирма „Medtronik“. Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК. Първите такива имплантации станаха възможни, благодарение на любезното съдействие на Medtronik, ССКЕБ (Съсловно сдружение по кардиостимулации и елктрофизилогия в България) и ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД.

„Този тип пейсмейкъри се имплантират на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически операции, от които пациентите се възстановяват много по-продължително,“ каза доц. Велчев.

Коментари