Публикация

Профилактика на антибиотик асоциирана диария – кога и как?

Профилактика на антибиотик асоциирана диария – кога и как?

Диарията може да бъде неприятен страничен ефект на необходимото в определени случаи антибиотично лечение. Тези лекарства нарушават баланса на полезните бактерии в червата, което води до диария и други свързани с това неразположения. Този риск може да бъде избегнат с необходимите мерки от самото начало на терапията.

 

Профилактиката на антибиотик асоциираната диария (ААД) трябва да започне още от първия ден, категорична е д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести в София. Това става чрез включване на подходящ пробиотик в общата схема на лечение. Той трябва да се вземе три часа след първия прием на антибиотика и да се продължи с приема му дори няколко дни след приключването на основното лечение.

Съветът на д-р Ангелова е в рамките на онлайн дискусия за ОПЛ и специалисти, където тя е модератор.

 

 

Антибиотиците и пробиотиците винаги се вземат с разлика от 2-3 часа помежду им.

Ключът е във възстановяването на микробния баланс на червата. Пробиотиците се състоят от живи микроорганизми и включват най-често щамове Lactobacillus и Bifidobacterium. Те помагат за възстановяване на полезните бактерии, унищожени по време на антибиотично лечение. По този начин намаляват риска от усложнения, свързани с антибиотиците, включително и на диарията.

 

Проучванията показват, че включването на пробиотици заедно с антибиотици може значително да намали честотата на ААД. Saccharomyces boulardii, специфичен щам пробиотични дрожди, показа обещаващи резултати при предотвратяване на диария, предизвикана от антибиотици. Сходни резултати показват Lactobacillus rhamnosus GG и Lactobacillus casei DN-114001 – те имат потенциал да намалят тежестта и продължителността на AAД.

 

 

В допълнение пациентите трябва да се грижат за добрата хидратация на организма, ако се случи епизод на диария. Заедно с приема на антибиотик, тя ще подпомогне възстановяването от заболяването.

 

 

Коментари