Публикация

Подсладете живота си!

Всички знаем, че шоколадът е полезен, но напоследък има нови данни, които го правят още по-сладък.


Консумацията на шоколад намалява наполовина риска от инсулт. Резултатите от ново изследване показват, че хората, които ядат 1 път седмично шоколад, са с 22% по-малко застрашени от мозъчен инцидент.

Друго изследване установило, че смъртните случаи след получаване на инсулт са с 46% по-малко при хората, които ядат по 50 грама шоколад веднъж седмично, отколкото при тези, които се въздържат от какаовото изкушение.

Около 80% от инсултите се получават при недостатъчен приток на кръв към мозъка. Тогава той се лишава от кислород и хранителни вещества, което води до загиване на клетките.

Шоколадът противодейства по 2 начина. Той е богат на антиоксиданти и допринася за засилване на кръвообращението.

Шоколадът доставя не само удоволствие. Той е пълен с антиоксиданти, наречени флавоноиди,  а те от своя страна защитават организма.
 
Флавоноидите борят скритите инфекции, които са главната причина за хроничните болести като рак, деменция, сърдечни заболявания и инсулт.

Полезните антиоксиданти се съдържат и в зеленчуците, чая и червеното вино, но в какаото те са повече. Всъщност в черния шоколад има 4 пъти повече антиоксиданти, отколкото в чая.

Какаото също разширява кръвоносните съдове и по този начин се подобрява кръвообращението. Притокът на кръв към мозъка се увеличава, кръвното налягане спада и сърдечната дейност се подобрява. След консумация на какао се засилва кръвообращението и към половите органи.

Не е чудно, че научното название на какаото се превежда като „храната на боговете”.

Когато избирате шоколад спазвайте следните правила:

- Купувайте шоколад, който съдържа 70% или повече какао. Именно какаото е полезната съставка.

- Проверявайте захарното съдържание в шоколада. Гледайте да е колкото може по-ниско, но по-добре е да купите шоколад със захар, отколкото с изкуствен подсладител или с надпис „без захар”.

- Внимавайте за съдържащи се химикали в шоколада. Купувайте марки с чисти съставки, без химически добавки.

- Черпете се с шоколад веднъж седмично.

Коментари