Публикация

Пациентска организация ще разследва лекарски грешки

Асоциацията за закрила на пациентите ще започне дискусия за разследване на причините за починали деца в резултат от лекарска грешка.


Председателят на управителния съвет на асоциацията Пламен Таушанов изтъкна пред БНР, че сред проблемите най-сериозен е:

„Има републикански консултанти, какви ли не консултанти... Когато опира въпросът за други интереси, там са първи. Когато трябва да се установи професионализмът, да се спрат грешките – то това е целта, не някаква мъст, да не се чуди здравната каса кой си е свършил работата, а да плаща на всички, независимо от крайния резултат на лечението”.

Д-р Диана Чинарска, общопрактикуващ лекар и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз, също подчерта, че трябва да има стандарти за предпазване от лекарски грешки, но те стриктно да се спазват.

„Какво значи лекарска грешка е много трудно да се докаже и дефинира, защото един лекар не работи сам – той работи в екип. И оттам вече екипността и цялото действие към дадена медицинска дейност е трудно да се докаже точно на кой етап. Лекарска грешка може да възникне в точно 25 пункта от момента на срещата на пациента с лекаря”, каза още д-р Чинарска.

Коментари