Публикация

Грип и ОРВИ - как циркадните ритми модулират възпалението

Грип и ОРВИ - как циркадните ритми модулират възпалението

Силна грипна вълна се очаква и тази година, след като имунитетът към тази група вируси отслабна заради изолацията по време на пандемията. Обикновено първите болни в Европа се регистрират през ноември-декември, като вълната бележи своя пик през януари-февруари. В допълнение ни разболяват и около 200 вируса на настинката.

 

Известно е, че Световната здравна организация мониторира движението на вируса по целия свят. Затова доминиращите щамове са ясни доста месеци преди есенно-зимния сезон в северното полукълбо. Информацията тази година бе препотвърдена в края на септември, когато от СЗО обявиха кои са компонентите на ваксините срещу грип за сезон 2024.(1)

 

      A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm0 - like virus

 

      A/Thailand/8/2022 (H3N2) - like virus

 

      B/Austria/1359417/2021- like virus

 

      A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09- like virus

 

      A/Massachusetts/18/2022 (H3N2) - like virus

 

      B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata) - like virus

 

Най-ефективната профилактика на грипа включва поставяне на ваксина, която в България е безплатна за пенсионерите на и над 65 г. Тази година Министерство на здравеопазването е  отпуснало средства за над 370 000 дози. Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип за 2019-2022 г. е постигнала имунизационно покритие както следва: 2019 г. – 7,8%, 2020 г. – 11,4% и 2021 г. – 13,24%. (5)

Каква е актуалната ситуация в България?

Според данните публикувани на интернет страницата на Националния център по заразни и паразитни болести през последните пет седмици грипът е достигнал България(2). Лабораторните изследвания са потвърдили наличието на щамовете A/H3N2, A/H1N1 и B/Victoria. Така в момента заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е около 62.5 на 10 000 души население. 

Сред общите симптоми на двете заболявания са:

  •   Треска
  •    Кашлица
  •    Недостиг на въздух или затруднено дишане
  •    Умора
  •    Възпалено гърло
  •    Хрема или запушен нос
  •    Мускулна болка или болки в тялото
  •    Главоболие
  •    Повръщане
  •    Диария (по-честа при деца с грип, но се среща на всяка възраст с COVID-19)
  •    Промяна или загуба на вкус или обоняние (по-често при COVID-19)

 

Инкубационният период на ковид е много по-дълг, отколкото на грипния вирус. При грипа първите симптоми се появяват между един и четири дни след заразяването, а при COVID-19 – до 14 дни след инфекцията.

 

През последните две години Министерството на здравеопазването излезе с няколко регулярни и категорични съобщения, че лекарите не бива да поставят диагноза само въз основа на симптомите, именно поради тяхното сходство. Към грип и ковид те добавят и сезонните вируси и настинки, като риновируси, аденовируси, парагрипни вируси и др. От там напомнят, че е важно да се направят лабораторни изследвания, за да се уточни точното заболяване.

Влияние на циркадните ритми върху симптоматиката при вирусни инфекции

В терапията на ОРВИ обикновено подходът включва таргетиране на основните симптоми. Интересни в тази връзка са изводите за влиянието на циркадните ритми върху протичането на грипната инфекция. Отчетени са разлики в симптоматиката през деня и нощта.

 

През деня например наблюдаваните симптоми са болно гърло, запушен нос, кихане, втрисане, ставни и мускулни болки, температура, общо неразположение. През нощта респираторните проблеми се влошават, защото тялото е в унисон с биологичния си часовник. Положението на тялото при сън също е проблем, защото секретите, които се отделят от носа, запушват дихателните пътища и карат болния да диша през устата. Това дразни горните дихателни пътища. Освен това през нощта е възможно повишаване на телесната температура.

 

През 2019 г. в сп. Nature излезе публикация на екип от University of Pennsylvania във Филаделфия, САЩ, която разглежда темата за връзката между грипа и циркадния режим.(4) Учените напомнят, че има по-стари доказателства за ролята на циркадните ритми при модулиране на възпаленията. Те обаче отбелязват, че въпросът все още не е добре разбран. В своето изследване те демонстрират, как ендогенните ритми влияят върху преживяемостта при грипна инфекция. Според тях циркадният контрол на грипната инфекция се медиира от засилено възпаление, което е доказано чрез повишено клетъчно делене в бронхоалвеоларен лаваж (BAL), белодробен транскриптомичен профил и хистология.

 

Учените изследват дали времето от денонощието, когато се е случило заразяването, определя смъртността и заболеваемостта от грипна инфекция. Опитните обекти са мишки, които са инфектирани с грипен вирус А в тяхната активна фаза и фазата им на почивка. Резултатите показват, че при мишките, заразени в активната им фаза, смъртността е по-висока. При тях тя е около 71%, а при другата - едва 15%.

„Взети заедно, нашите резултати установяват ролята на молекулярния часовник при определяне на реакцията на гостоприемника към грипна инфекция. Интересното е, че ние показваме, че часовникът прави това, не чрез пряко засягане на тежестта на патогена, а чрез промяна на възпалението, генерирано, докато гостоприемникът се бори с инфекцията“, се казва в публикацията.

Симптоматично повлияване, съобразено с циркадните ритми

Модерните подходи в медицината са съобразени с особеностите на оплакванията на пациентите през деня и нощта. Арсеналът на терапевта включва обикновено парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства, които таргетират високата температура и болките. Включват се също деконгестанти или антихистаминови молекули срещу отока на лигавицата на носа, сиропи и други форми срещу кашлицата и възпаленото гърло и т.н.

 

Предписването на два и повече препарата понякога затруднява пациентите, които трябва да спазват сложен график за прием на лекарствата. Утвърден и успешен подход са комбинираните препарати, съобразени с различните нужди. Така с една таблетка се повлияват няколко симптома наведнъж.

 

Така например има лекарства, които мога да съдържат в себе си комбинация от парацетамол с псевдоефедрин или парацетамол с дифенхидрамин, както и таблетки, съобразени с дневната или нощната симптоматика. Високата температура, болката, главоболието лесно могат да бъдат повлияни от парацетамола. Запушеният нос се нуждае от лекарства, които „отварят“ дихателните пътища като псевдоефедрин. Тази молекула действа като назален деконгестант, облекчава алергичния ринит и симптомите, свързани с инфекции на горните дихателни пътища. Дифенхидрамин е ефективно антихистаминово средство с бронходилатиращо и противокашлично действие. Той притежава също антиспастични и седативни свойства. Действа синергично в комбинация с парацетамол, като има потенциал да осигури така необходимата при ОРВИ нощна почивка за възстановяване на пациентите.

 

Източници:

1. Recommended composition of influenza virus vaccines for use in the 2024 southern hemisphere influenza season - https://www.who.int/news/item/29-09-2023-recommended-composition-of-influenza-virus-vaccines-for-use-in-the-2024-southern-hemisphere-influenza-season

2. Вирусологични данни на НЦПЗБ - https://grippe.gateway.bg/lab.php

3. Диагноза COVID-19 или сезонен грип може да бъде поставена единствено след лабораторно изследване - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/diagnoza-covid-19-ili-sezonen-grip-mozhe-da-bde-po/

4.  Circadian control of lung inflammation in influenza infection - https://www.nature.com/articles/s41467-019-11400-9

5. Министерство на здравеопазването - https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2023/01/30/natsionalna_programa_za_podobriavane_na_vaksinoprofilaktikata_na_sezonniia_grip_i_pnevmokokovite_infektsii_2023-2026.pdf

Коментари