Публикация

Проф. Каменов: Пробиотични решения при захарен диабет (видео)

Уважаеми колеги,

 

В приложената видеопрезентация Ви представям пробиотичните решения при захарен диабет.

 

Връзката между храненето, затлъстяването и възникването на неблагоприятни последици за здравето е известна още на древните египтяни, за което свидетелстват намерени данни в папирусите. По-късно бащата на медицината Хипократ заключава, че внезапната смърт е по-честа при тези, които са природно дебели и намира връзка между теглото и сърдечносъдовата смъртност, което днес е общоприет факт в медицината. Но още по-важно е неговото изявление, че всички болести започват от червата.

Човешката микробиота представлява съвкупността от бактерии, вируси, протозоа и еукариотни бактерии, които населяват нашето тяло отвън и отвътре.

Тези микроорганизми имат потенциал да влияят на нашата физиология и в здраве, и в болест. Те имат метаболитна функция, защитават от патогени, "обучават" имунната ни система и чрез тези си основни функции влияят директно или индиректно на нашите физиологични функции. Връзката на микробиотата и лигавичната чревна функция е толкова здрава и дълбока, че вече чревната патофизиология не може да се разглежда извън разбирането за микробиота.

Съвременната медицина доказа по какви механизми чревното здраве влияе върху развитието на патологични процеси в организма.

Те са свързани с апетита по линията черво-мозък, хроничното тихо възпаление, инсулиновата резистентност, метаболитния синдром, захарния диабет. Тези механизми са разгледани във видеото и са представени визуално.

 

През 2008 г. на базата на

големи проучвания при популация от пациенти със захарен диабет

учените установяват, че тези хора имат дисбиоза, увредена чревна бариера, в кръвообращението им постъпват вещества, които потискат функцията на Бета клетката на панкреаса и по този начин ускоряват патогенезата на метаболитния синдром.

 

Какво може да се направи:

  • Използване на пребиотици и пробиотици;
  • Фекална микробиотна трансплантация;
  • Различни диетични интервенции и лекарства;

С пробиотици, пребиотици и синбиотици, здравословна диета, стил на живот и медикаменти състоянието може да се върне към еубиоза.

Пробиотиците могат да бъдат препоръчани като адиовантен терапевтичен метод за управление на неалкохолната стеатозна болест - едно състояние, при което се увеличава инсулиновата резистентност, започва да расте теглото следствие дефицита на естрогени.

 

Според проучване, публикувано в списание с импактфактор, при жени в менопауза на възраст 45 до 70 г. с първа и втора степен затлъстяване, тези, които са получили Омни-Биотик, са

намалили обиколката на ханша, подкожната мазнина

пикочната киселина и са подобрили инсулиновата резистентност.

При метаболитен синдром Омни-Биотик се дозира едно саше дневно сутрин 30 минути преди закуска или вечер преди сън.

При стеато хепатит са необходими по-големи количества - две сашета дневно, а продължителността на прием и три до шест месеца.

 

Омни-Биотик трябва да се разтвори в 100 - 150 мл вода, да се разбърка, да се изчака поне една минута, за да се рехидратират бактериите, разбърква се отново и се изпива, като трябва да се изчака поне половин час преди следващото хранене;

 

Омни-Биотих Хетокс Лайт има потвърждение като общоприет сигурен пробиотик,  който няма странични ефекти. В него има матрица от минерални вещества и растителен протеин, което повишава активността, размножителната способност и устойчивостта на избраните микроорганизми.

 

Щамовете w37 и w23 в частност показват особено положителни ефекти върху укрепването на черната бариера и намаляването на чревната пропускливост. Другите, които са включени, притежават повишени характеристики които им позволяват да разграждат липополизахаридите. 

Коментари

Благодаря Ви проф. Каменов за обогатяващата, интересно изнесена ,много полезна и актуална информация. Както винаги умеете да поднесете знанието по особенно увлекателен начин.Вие го умеете това !!!Пожелавам Ви здраве и нови участия,тъй като сте ценен за всички нас, които следваме пътя : Информация- Знание - Начин на мислене . С уважение.

Благодаря за интересната лекция!

Благодаря проф.Каменов, чудесна лекция!

Ааа, това малко прилича на т.нар. реклама на добавка... Тия неща се знаят, но защо никой от тези, който представя такава информация, не дава например отговор на някои въпроси, които се задават точно за пробиотиците. В Европа редовно отговарят, като има такива мероприятия, но при нас няма такова нещо... Странна работа, как се рекламира един продукт, ако не можеш да отговориш на въпроси на потенциален потребител... Така че както изразих мнение в друга публикация, едва ли позитивите ще са такива както се очакват...

А какъв точно е въпросът Ви?

Ако питате мен, значи не знаете какво точно вълнува потребителите, когато се употребяват пробиотици. Това не е упоменато, би трябвало друг да отговори...

Много благодаря Проф. Каменов. Изключително полезна лекция, която значително увеличи моите  познания в тази област, и ще има висок ефект в  моето клинично мислене и медицинска практика. Ще следвам Вашите препорики.