Публикация

Безплатно изследват гликиран хемоглобин на хора в риск от диабет в четири града 

Безплатно изследват гликиран хемоглобин на хора в риск от диабет в четири града 

Безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2 ще се проведат в страната през ноември. Те са част от кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Кампанията е организирана от Института за здравно образование със съдействието на единствения у нас Център за превенция на диабета, намиращ се в в УМБАЛ „Александровска“, гр. София, и още 11 лечебни заведения.  

Центровете, включени в кампанията са следните: 

София 
УМБАЛ Александровска 
Институт на МВР – МВР болница 
ДКЦ 2 
ДКЦ 11 
МЦ „Борола“ 
МЦ „Младост Мед“ 
МЦ „Виталис“ 

Пловдив 
УМБАЛ „Каспела“ 
ДКЦ 7 
УМБАЛ „Пълмед“ 
Варна – МЦ „Сана Мед“ 
Бургас – МЦ „Д-р Стайков“  

От 14 ноември стартират изследванията в София.

Като в столицата в кампанията ще участват: УМБАЛ Александровска, МВР болница, ДКЦ 2,ДКЦ 11,МЦ „Борола“, МЦ „Младост Мед“, МЦ „Виталис“.  
Записването е онлайн на www.healthedu.eu. На гореща телефонна линия -  070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), ще се дава информация на пациентите как да се запишат и как да се подготвят за изследването.  


Заболяването е придобило характера на епидемия –

по данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар заради съмнение за диабет, а 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог. Именно към тези хора и техните близки е насочена възможността за безплатно изследване.

 

Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза „неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 64 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000. Във възрастта над 60 години рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава, особено при жените.  

 

В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. Затова е важно хората в риск да бъдат изследвани и консултирани преди диабетът да влезе в живота им.  

 

Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и точно за поставяне на диагноза, отколкото инцидентното измерване на кръвната захар, защото дава информация за нивата на кръвната захар 2-3 месеца назад. Не се извършва на гладно, което е допълнителен плюс за пациента. За изследването се ползва капка кръв от пръста.  

 

Посланието на инициативата е към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят начина си на живот. Ще бъдат записвани за изследване хора над 18 години, които попадат в рисковата група: с диабетно болни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт, със симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване.

 

Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а се запишете за изследването! 

 

 

За допълнителна информация:  
Институт за здравно образование 
тел. 070010126, +359877339634 
mail: projects@healthedu.eu 
www.healthedu.eu 

Коментари