Публикация

В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” отбелязаха 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” отбелязаха 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

 

Във връзка със  Световния ден за борба с диабета  в  МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски“   бяха проведени профилактични прегледи на граждани , както и на работници от две предприятия в региона, избрани на случаен принцип. По този повод в лечебното заведение се проведе  и среща -дискусия с проф. д-р Мария Орбецова -началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Св. Георги”в Пловдив.

 „Освен един конкретен ден, за борбата със заболяването по целия свят се организират седмици, дори месец на профилактика. Така и в Кърджали от началото на ноември са преведени Дни на отворените врати, сподели заместник-директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“   и специалист-ендокринолог д-р Семра Изетова. Тя отчете, че от проведения  скрининг   oт 350 прегледани при 32-ма са отчетени завишени стойности на кръвната захар. Д-р Изетова отчете също, че в отделение по вътрешни болести с дейност по ендокринология и нефрология  средногодишно преминават и се лекуват около 1 600 пациенти, като от началото на годината преминалите пациенти са 1 345.

С последните научни изследвани в областта на лечението на диабет бяха запознати лекарите-специалисти  в лечебното заведение  от проф. д-р Мария Орбецова. Бяха  дискутирани  новости, международни препоръки в качественото лечение и проблеми в борбата с диабета.

Диабетът е тежко социално значимо заболяване, което за съжаление, буквално всяка минута разширява своя ареал, каза директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов. Той подчерта, че е особено важно да имаме познания за заболяването, за да можем да се предпазим и да реагираме адекватно, когато вече сме засегнати от него.

 

 

Болничен пресцентър

Коментари